Партиите като скоростен асансьор – партийния човек срещу икономическия човек

0

Илиян Василев БСП обеща промяна. Този номер със смяната на поколения, като символ на промяната в БСП и АБВ, е прекалено прозрачен и откровено скучен. Особено изречен от хора с фиксирани в съзнанието ни представи. Като не могат да променят съдържанието на политиката, сменят лицата. Уж млади, пък тотално индоктринирани.

 

Лидерите на БСП възпроизвеждат модела на ДПС – те са търговци – търговци на вяра, на надежди, и на реални бизнес проекти, за които трябва власт. Представен като символ на промяната млад човек /Зарков?!/ пламенно защитава „новата“ линия и по съвсем „нов“ начин представя древната теза, че не Белене е грандкорупционен проект, който е източил от държавата в посока Русия и джобовете на олигарси и приближени, милиарди лева общи пари на българските граждани, а сме сгрешили защото сме пропуснали да го реализираме!? Това е новия партиен човек, с новото мислене.

 

Подмяна, фейк, лъжа.

 

И БСП „вдигнаха“ темата корупция, но само тази на битово равнище, защото почти всички милионери спечелили от грандкорпуция са свързани с БСП или ДПС. Нинова и Гергов са въплъщение на тази тенденция. Станишев също. Първанов също. Кой от лидерите на истинската десница е станал олигарх или мултимилионер от пребиваването си на власт? Затова пък в ляво и в ДПС – всички са такива. И все в името на бедните. И този път БСП пробват традиционния за годините номер.

 

Посветиха време и на съдебната реформа, със стряскащото откритие, че мониторингът от Европейската комисия е причина за отсъствието на реформа в съдебната власт, а не пленената от партийни и олигархични интереси система на правораздаване. Няма дума – новаторски подход, без всякакво съмнение.

 

БСП е корпорация, за нея няма значение друго освен достъпа до власт, чрез която политиците и правят пари, за да може да се оправдае модела през който единствения сигурен път да успееш е чрез партията. Тя зависи и се възпроизвежда през този модел.

 

Затова тези партии – като ДПС, БСП, АБВ, а и ГЕРБ са скоростен асансьор към житейска и професионална реализация. Как иначе се става министър, депутат или висш държавен служител без опит и квалификация под и на 30 години!? И така теглят поколение след поколение по индийската нишка на мафията – кадри, след кадри, конгрес след конгрес, избори след избори.

 

Докато БКП и БСП не бъдат разградени България не може да бъде нормална, защото в тези партии е закодирана цялата предпоставена обреченост на българската демокрация и развитие.

 

За това и раздялата с топ партийна позиция в БСП е болезнена, особено за несвоевременно ориентирали се в новата обстановка кадри с илюзиите за „лявото“ пролетарско и социално справедливо начало.

 

Алтернативите на партийния асансьор за младите партийци са много по-трудни, много по-рискови и с неясен край. Затова и на времето НДСВ министрите направиха бързо кариери, които осребриха във високи постове и почти никой от тях не се върна към бизнеса навън. Затова и сега млади и успешни хора с кариери и добро образование, получено в чужбина, влизат в партии за да успеят, а не тръгват по пътя на собствената си реализация чрез бизнес и проекти извън държавата.

 

Идват новите поколения на про/под/мяната, които няма да имат един работен ден извън партии и парламент!? Homos Politicus вземат решителен превес над Homos Economicus и това е рецепта за бедствие в държавата.

 

Илиян Василев

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.