Защо БСП не само оцеля, но рано или късно пак ще властва, а истинските десни изчезнаха

0

Иво БеровНека не си заравяме главите в пясъка. Още повече, че в случая пясъкът е лайна.
След четвърт век БСП получи пак толкова гласове, колкото преди четвърт век. След четвърт век всички десните партии в България не набраха достатъчно гласове за да влязат в Народното Събрание.
Защо?
Причините са няколко. Но има една основна. Най-важна, най-дълбинна, най-същностна. Писах вече за нея. Ето тук, виж по-предишното писание. Но пак ще пиша. Защото никой от щъкащите по разните медийни мегдани десни умници не я осъзнава, не я посочва и не я споменава.
Те всички са на едно мнение – ето я причината.

Десни и леви, криви и прави, красиви и грозни, умни и глупави, селски и градски, жълтопаветни, сивопаветни, калдаръмени, асфалтови и всякакви.
Бойко Борисов е на това мнение, например. И Плевнелиев е на същото мнение. Не се знае дали на същото мнение са Христо Иванов и Радан Кънев. А не се знае, защото никой не ги пита /къде ти в България журналистика/. Но доколкото са изразявали нещо като мнение, то пак е същото. И сега забележете – синът на Иван Славков и внукът на Тодор Живков – и той е на това мнение. Ченгетата на Държавна Сигурност – и те. Ония тарикати „библиотекарите“ – също. Така наречените путинофилите също. Повечето седесари – бивши и настоящи – и те. Нещо като национално съгласие се получава. Така въжделяваното национално съгласие.
И Волен Сидеров е на това мнение. Разбира се.
Всъщност той за пръв го изрази, другите само охотно го подхванаха и разпространиха.
„Приватизацията е криминална, преходът е провален“ – обяви Волен Сидеров преди пет-шест години. И оттогава всички повтарят в упоение дълбокомудрото това сидеровско прозрение.
А приватизацията е дело на Костов и преходът е дело на десните – така подавляващото мнозинство българи възприемат случилото се.
Казвал съм го, писал съм го обяснявал съм го.
Ама не им влиза в тъпите глави, не им влиза и това е. Което ме подсеща за още една причина БСП отново да се домогва до властта, докато десните изчезват. Второстепенна една причина. А пък може и първостепенна да е, не може да се определи точно.
Ама тъпи са тия десничари бе, това е другата причина. Тъпи са, милите и родните.
Нека още веднъж им го повторим на милите и родните. Преходът е дело на десните – така възприемат нещата повечето българи. Пък това до голяма степен си е и така. И бива да се рекне на десните – истински и така наречени:
„Когато плюете прехода, плюете себе си бе, глупаци. Това е самоубийство бе, глупаци. Това е самоунищожение. Толкова трудно ли е да го разберете, бе глупаци.“
Толкова ли е трудно да го разберат тия хора? Явно да. Толкова е трудно. Щото тая работа не е като оная. Дясното мислене не е като да се пънеш срещу бившите комунисти по телевизорите и да дуднеш за ниските данъци.
Разбирам, искали са да се разграничат от мразения Костов и продължават да се разграничават от мразения Костов. Десничари от вси страни разграничавайте се, лошо няма. Но не оплювайте прехода – не е вярно, че той е провален. Това е долна клевета. И нека всеки така наречен десен, и нека всеки, който по някакъв начин е оплюл прехода да осъзнае: „и аз имам вина за това, че десните партии изчезнаха, а БСП се запази и рано или късно отново ще властва“.
Едни въпроси за размисъл.
Има ли поне един, ама един единствен левичар, който по някакъв начин да е обругал, или поне да е казал лоша дума за пагубното управление на Жан Виденов?
Не, няма.
Има ли поне един десничар, който да не оплюл и обругал Костов. Или да не се е разграничил по някакъв начин от него.
Не, няма.
Ще се замислят ли върху това чудо така наречените десни.
Не, няма. Щото нали, тая работа не е като оная. Мисленето не е като джомоленето.
Във всичката дълбокоумна и десничарска България познавам само трима души, които казваха и доказваха /жалко, че не можеха и да наказват/ с числа, с факти и всички възможни доводи, че преходът и толкова оплюваната приватизация все пак са били успешни /вярно е, че можеха да бъдат и по-успешни и по-справедливи, но това е съвсем друг разговор/.
Тези трима души са Иво Беров, Красен Станчев и Евгений Дайнов. /Може и в обратен ред/.
Добре, да приемем, че това са минали работи. Но в бъдеще само тези тримата, те и само те, имат и правото /дали пък не и задължението/ да бабуват на възможното бъдещо дясно. /Христо Иванов да се покрие някъде, моля/.
И би трябвало по някакъв начин този триумвират да бъде институционализиран, учреден като обществено образувание . Само донякъде се шегувам. Съвсем малко се шегувам всъщност. Не, никак не се шегувам всъщност.
Аре.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.