Какво по точно ще празнува Светия Синод съвместно с руския патриарх?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевМалко протокол, защото президентът напоследък е силно чувствителен и изглежда, че ще оглави някакъв Инициативен комитет по честване на 140 годишнината от Сан-Стефанския договор и края на войната..

Не е нормално руският посланик, пратеник на руската държава, която е отделена от РПЦ, да обявява посещение на Патриарх Кирил. Той не може да дойде у нас по друга, освен по покана на БПЦ и е редно те да си обявят посещения по църковна линия.

Когато източник на новина е руското посолство това означава само едно – посещението е натоварено с политическа значимост. Още едно доказателство, че РПЦ излиза на преден план при провеждането на хибридната война срещу България. Поради това е важно както се разкриват източниците на външно финансиране на българския ислям, така трябва да се правят публични и финансови помощи отвън на БПЦ от Русия, участието на руските специални служби в този процес, защото това е свързано с потенциално използване на БПЦ за цели, несъвместими с българския национален интерес.

Примерно какви средства наскоро е получила БПЦ от РПЦ? Нали си давате сметка, че тези средства не отиват за храмовете, а за личен комфорт на висшия клир. Обърнете внимание и на „тайминга“ – подобни „стимули“ съвпадат с рязкото активизиране на позицията на Светия Синод срещу ратификацията на Истанбулската конвенция и излагащо достойнството на висшия клир откровено невежество, „споделено“ от митрополит Гавриил по етимологията на думата джендър. Покойният Патриарх Максим, може всякакъв да е бил, но никога не би позволил подобна излагация.

Не съм сигурен какво посрещане ще има Патриарх Кирил у нас, нищо че идва по добър повод – 140 годишнина. И дали някой не си прави грешно сметката, че покрай мъжете с расата могат да прокарват политика, която ни отдалечава от цивилизационния избор. Моята ценностна система има твърде малко общо с тази, която изповядват Кремъл и РПЦ. Да не говорим, че няма какво да празнувам с РПЦ, която в онези славни времена и години, е била против българската екзархия и е деен участник в схизмата на Цариградската патриаршия, наложена през 1872 година.

Какво по точно ще празнува Светия Синод съвместно с руския патриарх? Потисничеството, непризнаването, пренебрежението към духовните нужди на българския народ и независимата българска православна църква?

 

Илиян Василев

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.