Вторият план

0

Илиян ВасилевЗад политическата чалга – реалния дневен ред на промяната към авторитаризъм и олигархичен безпредел

Докато Ви занимават с политическо реалити – истанбулски конвенции, ЧЕЗ, сидероидиотизми и прочие се случват реални политическите неща, които маркират движението на страната към авторитаризъм и тържество на държавно-корпоративната олигархия.

Тихомълком пробутват през Народното събрание убийствени закони, включително радикални промени в режима на търговия с горива, вместо да увеличат акциза за сметка на свръхпечалбите на монополистите.

Слава богу, че прокуратурата и президентството са оспорвали закона за частната охранителна дейност, който дават власт на частни охранители и на кметове. Както много пъти съм писал, бизнес олигархичният модел в страната е несъвместим със силни МВР и МО, със сигурност за всички. Това е идеята – общата сигурност и здравеопазване трябва да бъдат в полукоматозно състояние, за да се бръкнете в джоба и изберете частната охранителна дейност и създадете пазар на услуги, които априори трябва да бъдат задължение на държавата. Така БКП прехвърли реалната власт в началото на прехода на мутри, създадоха стрес в населението, което беше натикано в единствената опция – застрахователен и частно охранителен рекет. Не познавам човек, който да е бил ограбван и който да не е платил за частна охранителна дейност – било за дома, за колата, за вилата и резултатът винаги е бил в минус за семейния бюджет.

Борисов е продукт на тази система, та нали под неговото вещо ръководство мутрите от ВИС и СИК се трансформираха в „порядъчни бизнесмени“. Тези 120 хиляди души които работят в частния охранителен бизнес съществуват само благодарение на спънатия МВР, служби и системи за национална сигурност. Сега вместо да решат проблема централно като рязко ограничат правомощията на частните охранители за сметка на по-силни и реформирани МВР, властимащите прехвърлят решенията на частните охранители които ще Ви охраняват с вашите пари, а не от общия бюджет като данъкоплатци.

Това си е нов данък частна охрана – Борисов прехвърля повече бизнес към своите колеги. Така поне ще го интерпретира обществото. Сигурен съм, че е по-сложно, но детайлите не променят общата картина и оценка.

Друга работа е общинската полиция, но и тя не можа да доминира, защото феодалите ще превърнат в страната в отделени една от друга териториални единици.

Като добавите и екстрите на паравоенните структури, които могат да се възползват от закона, работейки в рамките на частни армии от охранители – получавате представа за мащаба на заплахата и рисковете за националната сигурност.

 

Илиян Василев

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.