„Земеделие – Гейт” и подобни нему може да изиграят ролята на детонатор за самосвалянето на правителството

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Кръстьо ПетковГрандиозният гаф с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие” се коментира оживено в коридорите на властта в ЕС, твърди проф. Кръстьо Петков

 

Проф. Петков, намираме Ви между две пътувания – връщате се от Брюксел и заминавате за Берлин.Успявате ли да следите вътрешнополитическите събития в България?

 

– Да, следя ги всекидневно, благодарение на онлайн новините. Виждам, че и с други пътуващи българи е така…

 

И коя според Вас е водещата тема тази седмица?

 

– За мен и колегите от експертно сдружение „ГЛАС” най-важната тема е тази за кризата, икономиката и бюджета. За публиката и преобладаващата част от медиите очевидно най-горещата тема са скандалите. Само че те не интересуват европейските страни, освен ако не засягат пряко техните интереси.

 

Щом говорим за скандали, да Ви попитам: коментират ли се в Брюксел поредните разкрития за фалшифицираната диплома на екс-шефката на Държавен фонд „Земеделие” – Калина Илиева?

 

– От днес – да! И то в нова светлина: как в този нов криминален случай се вписват някои европейски институции и служители, например от влиятелната ОЛАФ. В Германия развоят на събитията е по-различен. Още преди седмици стана ясно, че немските власти, по сигнал от България, са разкрили безпрецедентен случай на документна измама – подправена диплома от българска студентка, която, изненадващо за мнозина, получава едно от най-престижните назначения при сегашното правителство – като изпълнителен директор на Фонд „Земеделие”. Нека да припомня, че този пост е втори по значение след поста на финансовия министър, когато става дума за разпореждане със средства, отпуснати от ЕК за България.

Разкритието в Германия става след перфектно журналистическо разследване на седмичника „168 часа” и съответно запитване от вестника към компетентните университетки власти в Германия.

Така че казусът вече не е само български. В него са преплетени действия на отговорни служители в Брюксел и София; чака се и реакцията на университетските и следствените власти в Германия.

 

Но „казусът” у нас беше представен като личен – от кого е забременяла госпожица Илиева, правеха се иронични и твърде неделикатни предположения дали детето няма да се казва „Олафчо” и някак сеирджийски се чакат реакциите на нейните доскорошни колеги и началници…

 

– Битовата страна на казуса е интересна за скучаещата публика, но не и за институциите, въвлечени в грандиозния конфликт, който се задава на хоризонта. Няма как да се избегне от него – той ще подгрява политическата обстановка у нас и ще се коментира оживено в коридорите на властта в ЕС още дълго време.

Какво имам предвид? Ако оставим временно настрана интимната страна на разиграващата се драма, възникват няколко сериозни въпроса, отнасящи се до взаимоотношенията на България с ЕК и страните членки на ЕС.

 

Кои са тези въпроси?

 

– Първият е за легитимността на действията на г-жа Илиева, докато е била шеф на ДФ „Земеделие”. Доколкото зная, през това време нейната служба е одобрила над 4300 проекта с европейско финансиране, които се предвижват след неин подпис. Ако дипломата и е фалшива, легитимен ли е този подпис, правомерно ли са раздавани и усвоявани европейските пари. А става дума за колосална сума – над 1,2 милиарда лева;

Вторият въпрос е за съдбата на фирмите, които са влезли в т.нар. „черен списък”, подготвен от г-жа Илиева, заради съмнения в коректността на процедурите. Впоследстие те са проверявани от ОЛАФ и прокуратурата. Разбирам, че тези фирми са над 200, а общата сума на субсидиите по оспорваните проекти е над 200 милиона лева;

Третият въпрос е за системата за проверка и допуск на кадрите до работа по европейски пограми и фондове. Любопитно е да се разбере, дали ведомството на г-н Цветанов и той лично са разполагали с информация, че г-жа Илиева не е имала необходимия образователен ценз. Или че процедурата по легализиране на немската „диплома” в България не е била спазена /Апропо, за процедурата по легализиране на подобни документи отговаря МОМН и вероятно е стартирала още при предишното правителство/. Ако съмнения за измамата е имало предварително, значи премиерът, който лично назначи девойката, е бил подведен. Ако пък не е имало информация, значи компетентните власти в България не си вършат работата както трябва.

 

Какво искате да кажете: че „мухата се превръща в слон”?!

 

– Никой не трябва да заиграва с това, което може да се превърне в „Земеделие-Гейт” и да разтресе правителството. Нито пък е нужно да се шуми излишно около пикантната страна на събитията. България ще спечели, ако правителството и лично премерът поемат иициативата за резследване на серията нарушения и гафове, преди Германия и ЕК да са се намесили.

Не е шега работа – става дума за гаранциите, че парите на европейските данъкоплатци се охраняват и разпределят от компетентни, почтени и политически отговорни хора. Ако не предприеме такава стъпка, премиерът попада в собствения си капан. Нали обяви, че ще управлява сам, със своята партия и лично ще поеме отговорността за раздаване на справедливо възмездие на всеки, който злоупотребява с власт, загърбва законите и присвоява държавна и европейска пара. Ако разтвори политически чадър над замесените в една международна криминална история рейтингът му отива по дяволите…

 

Не става ли твърде тежко бремето на премиера?

 

– Той сам си го надяна. При това се оказа съвършено прав, когато предупреди, че най-големият противник на ГЕРБ е … самият ГЕРБ. Оказа се прав. Но няма ли и той вина, след като назначава и уволнява „на коляно”, издига и сваля министри и шефове на агенции през месец – два. Опасявам се, че в България се ражда нов синдром: на перманентната управленска недостатъчност. Ако се окажа прав, напролет „Земеделие Гейт” и подобните нему може да изиграят ролята на детонатор, детонатор за самосвалянето на това правителство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.