АРБС взе участие в Европейска седмица на спорта

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

АРБС взе участие в Европейска седмица на спортаЕвропейската седмица на спорта #BeActive се проведе между 23 и 30 септември 2023, като всички жители и гости на София имаха възможността да станат част от най-големия спортен празник в Европа. Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, която се провежда през септември в цяла Европа от 2015 г. насам. Чрез седмицата, която се провежда под формата на кампания за повишаване на осведомеността, се популяризират многобройните ползи от спортуването и физическата активност, като в нея могат да участват всички, независимо от възраст, произход и физическо състояние.

Асоциация за развитие на българския спорт традиционно се включи активно в кампанията с информационни щандове по време на #BeActive Спортно селище и #BeActveNight пред НДК на 23ти септември и спортно събитие в Южния парк „От любов към спорта – Да бъдем активни в парка, проведено на 30 септември 2023.

На 24 септември 2023, екипът на АРБС подкрепи провеждането на „Купа Спринт“ – състезание по бягане за деца на възраст от 4 до 13 години. Надпреварата имаше за цел да открие най-бързите деца и бъдещите велики шампиони на България и бе организирана на стадион „Васил Левски“ от Школа по лека атлетика Darko Team.

На 27 септември 2023 в парк Заимов се проведе спортен празник с участието на 120 деца от 195 ДГ ‘Братя Мормареви’ и 100 ДГ Акад. Пенчо Райков, който включваше различни спортни игри и активности, включително щафетни състезания, скачане с чували и игри с парашут. За доброто настроение на децата се погрижи Школа по лека атлетика Darko Team, която раздвижи децата с талисмана си – осата Дарко, който предизвика много детски усмивки.

На 29 септември 2023 г. се проведе спортен празник за най-малките в 81 СУ ‘Виктор Юго’ в район Младост, където деца от столичните детски градини в района, както и учениците от 1-ви и 2-ри клас на училището, се забавляваха в рамките на Европейската седмица на спорта. Събитието включваше различни спортни игри – щафетни състезания, скачане с чували и игри с парашут. Школата по лека атлетика Darko Team създаде приятното настроение и забавление с помощта на техния талисман Дарко, който спортува заедно с малчуганите.

По време на събитията в рамките на EWoS, АРБС представи текущите си инициативи, съ-финансирани по програма Еразъм+:

• Multisport community experience – иновативна апликация за мобилни телефони, в която отбори от различни държави могат да се съревновават онлайн – достъпна за безплатно изтегляне под името MCE Project;
• Академия за младежки работници 2.0 – инициатива подкрепяща младежките организации да развият своите институции, с фокус върху онлайн инструментите, финансите и маркетинга;
• CHEER – инициативата CHEER има за цел да подобри менталното здраве на младите хора, като стимулира тяхната креативност и използва младежкия им ентусиазъм;
• P.E.rfect – проект, който подкрепя ефективното включване на децата с разстройства от аутистичния спектър в образователната система;
• #SMILE – инициатива, която насърчава устойчивото включване на хора с интелектуални затруднения в спортни дейности на местно, национално и международно ниво;
• #SWIM – Swim Without Fear (Плувай без страх!), целяща преодоляването на хидрофобията по иновативен и различен начин, а именно като разработи наръчник с добри практики, който ще бъде полезен както за родителите, така и за организациите, занимаващи се с плуване;
• „Strong Mind for Success“ (Силен ум за успех), която изгражда капацитет на съвременните спортни организации в областта на информираността и грижите за менталното здраве на младите спортисти.
• #EmpowerSport – програма за развитие на спортни експерти, предоставяща възможности за обмяна на опит в различни държави с цел придобиване на нови теоретични и практически умения.

В организацията на посочените събития взеха активно участие и Неделно училище при храм „Рождество Христово“, Неделно училище при храм „Св. Мчца Параскева“, Асоциация на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Театрална компания „Празното Пространство“, както и множество доброволци от Национална спортна академия „Васил Левски“ и 203 ПЕГ „Свети Методий“.

Национален координатор на Европейска седмица на спорта за България е Министерство на младежта и спорта, а кампанията е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейския съюз.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.