Международна среща и тестово събитие #SWIM!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Международна среща и тестово събитие #SWIM!На 21 април 2024 г. в 131 СУ „Климент Аркадиевич Тимирязев“, район Младост, се състоя тестово събитие #SWIM, което помогна на деца на възраст 4 до 7 години заедно с техните родители да преодолеят страха си от вода и да развият начални умения за плуване.

 

Събитието, подкрепено от програма Erasmus+ и реализирано в партньорство със СК „Адаптирани спортове“ и Център за подкрепа за личностно развитие Спортна школа „София“, включваше различни упражнения за релаксация, дишане под вода и забавни водни игри, които стимулират както физическото, така и менталното развитие на децата. Родителите активно участваха в дейностите, а опитни плувни треньори осигуриха насоки и подкрепа през целия процес. Благодарение на техните усилия и отличната организация, събитието премина в забавна и образователна атмосфера, която допринесе за здравословния начин на живот на децата и подобри техните плувни умения. Всеки участник получи специален подарък и остана с положителни спомени от преживяването.

 

По-рано през деня се проведе и финалната партньорска среща по проекта, която събра международния консорциум, който изпълнява иновативната инициатива #SWIM – Swim Without Fear, която реализира дейности до юни 2024 г. Представителите на консорциума имаха възможност да анализират извършените до момента дейности на #SWIM и да одобрят детската книжка за преодоляване на хидрофобията в ранна възраст. До настоящия момент са разработени различни инструменти, за да се осигури приемането от децата на водната среда като забавна и положителна дейност – приложение с добавена реалност, песен за деца и книжка за оцветяване, които са на разположение за безплатно изтегляне от родителите и/или спортни организации на уеб страницата на проекта: www.myswim.org.

 

България и Хърватия са държави, в които морският туризъм представлява голяма част от икономиката. Всяка година, в двете страни, от удавяне умират голям брой деца, които не могат да плуват или се страхуват от водата. Добре известен факт е, че страхът от водата и плуването е много разпространен сред децата. Спортът е един от най-мощните инструменти, които могат да подпомогнат процеса на приобщаване и по щадящ начин да предостави нови възможности на посочената целева група. Проектът „#SWIM!“ има за цел да използва връзката между спорта и преодоляването на менталните предизвикателства по иновативен и различен начин, а именно като разработи наръчник с добри практики, който ще бъде полезен както за родителите, така и за организациите, занимаващи се с плуване. „Swim Without Fear“ (Плувай без страх) е малко съвместно партньорство в областта на спорта, което има за цел да донесе ползи на малките бъдещи плувци и техните родители и семейства, както и на плувните клубове и техните треньори/инструктори:

 

ПОЛЗИ ЗА ДЕЦАТА:
1. Преодоляване на вродения страх от водата при повечето деца в ранна възраст (4-6 години);
2. Овладяване на съвсем базови умения за плуване. След преодоляването на страха от водата идва ред на игрите в нея – с топка, с колан за плуване, с надуваем дюшек;
3. Заемане на правилна стойка/позиция във водата.

ПОЛЗИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ И СЕМЕЙСТВАТА:
1. Пълноценни почивки около водните басейни – басейни, морета, езера и др.;
2. Спестяване на разходи за такси за инструктори по плуване.

ПОЛЗИ ЗА СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ:
Според повечето специалисти, обучението по плуване може да започне на 6-7-годишна възраст. В допълнение към насочеността на спортните клубове към чистия спорт и проблемите на спортното обучение, когато децата идват в клуба, те идват без да се страхуват и с вече култивирана любов към водата. Тогава освен, че обучението е по-бързо и по-плавно, се оказва, че талантите на някои деца могат да бъдат открити и развити на по-късен етап.

ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОЕКТА:
1. Провеждане на изследвания на нуждите в партньорските държави;
2. Печатно издание на наръчник „Swim Without Fear“ (Плувай без страх), което ще бъде в помощ на родителите и организациите и ще бъде разпространено в детски градини, училища, хотели и плувни басейни;
3. Онлайн платформа, в която ще бъдат публикувани изданието на наръчника и видеоклипове с насоки. Всички те ще бъдат преведени на 3 езика: английски, български и хърватски;
4. Тестово плувно събитие в София, България, в края на проекта по време на заключителната среща, за да се демонстрират методите, предложени в наръчника „Swim Without Fear“ (Плувай без страх).

 

Проект #SWIM! е в съответствие с хоризонталните цели на програма Еразъм+, насочени към предоставяне на включване и разнообразие във всички области на образованието, обучението, младежта и спорта. С публикуването на наръчника „Swim Without Fear“ (Плувай без страх) нашият проект цели да покаже връзката между родителите и децата и как лесно да използваме свободното си време, за да изградим характера и уменията на нашите деца. Провеждането на събитията #SWIM! с 10 двойки родители с деца има за цел да покаже и другата силна връзка, която би повлияла положително на преодоляването на страха – тази между децата. Партньорските организации от България и Хърватия са обединени от целта си да утвърдят спорта (в нашия случай плуването) като образователен инструмент и да спомогнат за повишаване на физическата активност в двете страни, а също и на международно ниво, като предоставят безплатен онлайн достъп до наръчника, който ще бъде преведен на 3 езика: български, хърватски и английски.

 

Проект #SWIM е съ-финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз и се изпълнява от консорциум, съставен от: Асоциация за развитие на българския спорт, Асоциация на българските плувци и Vere Montis – хърватска неправителствена организация за развитие на спорта.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.