Цените на свободния пазар на въглеродни емисии се сриват драстично!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Цените на свободния пазар на въглеродни емисии се сриват драстично!В света има една голяма „държавна“ схема за търговия с емисии на парникови газове (европейската), която все повече бива копирана в различни страни (при много по-ниски цени, разбира се!). Съществува обаче и истински свободен пазар на въглеродни емисии (Voluntary carbon market, VCM), на който компании и отделни физически лица могат да закупят „въглеродни кредити“ за своите емисии напълно доброволно.

Този пазар расте сериозно като обем през последните години, но цените си остават относително ниски. Предлагането на проекти за спестяване на емисии явно силно надхвърля търсенето, а и готовността за плащане не е особено висока. През 2023 г. се вижда огромен спад на цените – вече говорим за 0,5 до 5 долара на тон СО2е. Стига се дотам, че дори български фирми вече масово се оглеждат да купуват такива кредити, за да могат да задоволят мераците на западните си клиенти си за „въглеродно-неутрални“ продукти. За съжаление технологиите за улавяне и съхранение си остават изключително скъпи – около 120 долара на тон СО2е (дясната скала).

 

Сравнете горните цени от по няколко долара със 60-70 евро на тон СО2е в Европейската схемата за търговия на въглеродни емисии и веднага разбирате колко „свободен“ е европейския пазар на квоти.

 

В тази връзка напомням – обръщайте внимание на политици, икономисти и анализатори, които обясняват срива на въглищната енергетика например със „свободния пазар“. Че избори идат…

 

Ето и анализа на S&P: https://www.spglobal.com/…/010524-price-slump-in-2023…

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.