За дигиталната цензура…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

За дигиталната цензура...От много години насам следих един канал в Youtube, в който се говори по теми, свързани със Средновековието: Shadiversity. Разказва се за устройство на замъци, оръжия, култура, обичаи, история, правят се възстановки и т.н. Не се коментира никаква съвременна политика, но несъмнено има и коментари по някои теми, които имат известен отзвук и до днес – например изнасяне на исторически факти, с които се оборват някои митове за християнската религия и католическата църква, както и са оборвани митове за устройството и начина на функциониране на монархическите държавни управления.

 

Казано по друг начин: каналът може да не се занимава със съвременна политика, но до известна степен може да се приеме, че е прохристиански (занимава се само с културата и историята на Европа) и консервативен (позволявал си е нееднократно аргументирано да оборва някои явни левичарски измишльотини, свързани с историята). Но да се каже, че се прокарва някаква пропаганда или нещо подобно: абсурд, няма такова нещо!

 

Почти ежедневно влизам в Youtube и следя какво ми излиза в препоръчани видеоклипове. От няколко месеца не бях получавал препоръка за клип от този канал. В един момент буквално го забравих. До вчера, когато се присетих за интересно нещо, което бях гледал преди и исках да си припомня.

 

С огромна изненада установих, че каналът си съществува, а човекът, който го поддържа, качва клипове със същия темп, както и преди – всяка седмица има по нещо ново. С още по-огромна изненада изгледах и видео клип, който е озаглавен по следния начин: „YouTube is KILLING this channel – Shadiversity is dying“.

 

При всякакви други обстоятелства нямаше и да го гледам, т.е. щях да го сметна за clickbait, но в случая усетих, че има нещо наистина странно. И го изгледах. Статистиката, които собственика на канала изнесе, е следната:

 

– В последните месеци приходите му от AdSense реклами са спаднали внезапно и драстично.
– Броят на новите абонати за канала хора е спаднал внезапно и драстично.
– Броят на напускащите канала е напълно равномерен и нищо в това отношение не се е променило спрямо преди.
– Броят на гледания е спаднал не само за нови, но и за стари видеоклипове – пак внезапно.
– Няма никакво увеличение на отношението между броя гледания и натиснатите бутони „харесвам“ и „не харесвам“. Отношението на харесвания и нехаресвания не се е променило.
– CTR (брой кликове спрямо брой показвания) дори е продължил да се повишава. Тоест драстичното намаление от по-горе не е заради по-лошо съдържание, а просто… YouTube е започнал да показва и препоръчва този канал значително по-малко от преди.
– Всеки ден се появяват случайни хора като мен, които пишат, че случайно са разбрали, че канала е все още жив – някои се радват, други са изненадани, трети се чудят защо не получават препоръки за него, и т.н.
– Може би най-важното: в другите социални мрежи, като TikTok, Facebook, Audacy и Rumble подобен спад няма! Ако проблемът беше със съдържанието, щеше да се вижда спад навсякъде.

 

Не знам вие как го виждате, но на мен ми се струва като целенасочена политика от страна на Google да пробутва едни неща и да унищожава други. И ако за откровена пропаганда и за злободневни теми това може да се приеме донякъде за разбираемо, то цензурата върху канали с историческа тематика е нещо прекалено крайно.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.