Култура, кецове и трева

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Култура, кецове и трева Никога няма да порасна. Поне по отношение на две неща – дънки и кецове. Харесвам дънки и кецове и дънки с кецове. Особено ако дънките са класически, а кецовете – червени. Мисля си, че когато обуя червени кецове съм в състояние да стигна до всичко, да пребродя всичко,  да избягам от всичко.

Да, но вчера не бях в кецове, а на токчета. Когато бях момиче, (някога някога толкова някога…) обуто в накъсани дънки и кецове с шарени връзки, майка ми упорито втълпяваше в рошавата ми глава как така, в дънки и кецове – може… ама на улицата. Въпиющо неуважение към културата е да я посетя в този си вид. И успя да ми го втълпи. Затова винаги, когато посещавам култура го правя в максимална прилежност. Демек – културно.

Може би, защото никога не ми беше хрумвало, че ще искам да бягам от култура. Случвало ми се е да заспя на култура, но това е нормално. Една от функциите на културата е да отпуска и да преселва в други светове и състояния. Бягството обаче не е състояние. То е отдалечаване, отричане, неприемане. И за него кецовете вършат отлична работа. Съгласете се – някак си неудобно е да бягаш на токчета… най-малкото е шумно и привлича внимание.

Затова не избягах. Останах. До края. Беше тъмно и тягостно… и тъмно… и тягостно… и дълго… и тягостно. И имаше послания, много послания и идея. Само дето аз си нямах идея. И смях имаше… на „на майка ти в п…..а“. И на няколко други подобни лафа, съвсем непривични за българина, за културата му. Само дето аз не се засмях.

Пред мен един проведе 4 телефонни разговора, в които се заслушах, а момичето до дъщеря ми я попита, откъде си е купила ботите, защото много ги харесала и шапката й харесала също. Зад мен пък се обичаха. Беше тъмно и тягостно, и дълго, и нямах кецове… нито трева.

Всъщност – тревата не се ли култ-ваше от хипи-поколението? Някога, някога, толкова някога, като в… коса… Не беше ли тогава бунт, а днес е просто… незаконна? 

Не знам… беше дълго и тягостно… но това вече го казах. Дълго и тягостно… и нямах кецове, дори не можах да заспя.
 Но… един кадър от филма ми хареса, честно! Както и билбордите (може би правилното е – билбордовете), и трейлъра му – гледайте ги, стават!

 

 


Човек може да излезе от панелката, но това не променя твърде много нещата, защото панелките са вечни… май.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.