Деца пианисти творят „приказка“ по музиката на Чайковски в София и Виена

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Деца пианисти творят „приказка“ по музиката на Чайковски в София и ВиенаТринадесет деца пианисти от двуезичното музикално училище Stefanov Music House изнесоха необикновен рецитал „Чайковски напролет“ в кино „Влайкова“ в София през уикенда. Необикновен, не само защото деца изпълняват целият музикален цикъл „Детски албум“ на знаменития композитор. А и заради това, че малките пианисти освен музикалната интерпретация добавиха и нещо лично от себе си.

Всяко дете изрази и с думи това, което си представя, че се случва в произведението на Чайковски. Така текстовете на децата бяха „навързани“ в приказка. Между изпълненията преподавател четеше всяка история, написана от детето, което преди това е свирило на пиано. Това е нашият начин да подпомогнем на публиката да разбере и усети интерпретацията на децата, обясни Габриела Стефанова – създател и ръководител на двуезичното музикално училище.

Прочее нейната „клавирна история“ също е приказна. От 21 години тя се занимава с класическо пиано. Има си и две сестри, които също се занимават професионално с музика. По-малката сестра Дебора е цигуларка, а най-малката сестра Елизабет е виолончелистка. „Започнах да уча музика от петгодишна. Всичко стана на една сватба, където бяхме шаферки и опитахме да „посвирим“ на истинско пиано. Така се започна“, спомня си Габриела Стефанова. После идва консерваторията във Виена, където тя създава и първото си музикално училище с 8 ученици. Днес тя преподава пиано на деца от няколко нации и има стабилен клас от над 30 ученици в София. „Опитвам да дам разбираем и вдъхновяващ за децата подход към класическата и популярната музика, изпълнена на пиано. Научих се да говоря на разбираем за тях език, за да им предам нужната музикална информация. Децата усещат заряда и любовта към музиката, която аз нося“, споделя младата пианистка. Тя вече има и следващи планове за развитието на Stefanov Music House, в които включва и сестрите си. От тази година Дебора Стефанова започна да помага в обучението на малките музиканти. Тя завършва академия в Швейцария, а сега работи в Дания по проект с филхармонията на Копенхаген. Най-малката Елизабет Стефанова още учи в Лондон, но сестрите са толкова задружни, че тя отсега иска да се включи в семейния проект.

След концерта в София пианисти от Stefanov Music House ще свирят и пред публика във Виена. „Искаме да направим още два концерта по музика на Чайковски. Единият ще музицирам аз, заедно с моя колежка акордеонистка от Германия. Той ще бъде с образователна цел. Между произведенията ще разказваме за композитора и неговия живот и творчество. Другият концерт правим заедно със сестра ми Дебора. Той ще бъде класически рецитал, аз ще изпълня първата половина, а втората половина ще изпълним като дуо“, заключи Габриела Стефанова.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.