Творци се борят срещу дискриминацията и неравенството в света чрез силата на изкуството

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Творци се борят срещу дискриминацията и неравенството в света чрез силата на изкуствотоАктуалната тема „Любов, равенство и толерантност в един неравен свят“ обедини 33 български творци от цялата страна в онлайн изложба

В нея участват 55 експресивни и впечатляващи картини с разнообразна техника. Организатор и куратор е художника Даниела Стойкова.

Докосващите произведения целят да се противопоставят на дискриминацията и омразата в света чрез силата на изкуството и да призоват обществото към разбирателство, мир, любов и хармония. Изложбата е реализирана онлайн с помощта НФ „Култура“ и е достъпна от всички краища на страната и чужбина.

 

 

В свят на самота и отчуждение, чистата любов остава най-възвишеното човешко чувство. Тя придава смисъл на нашия живот, на нашето битие, ежедневие, стремежи, цели, емоции. Ала любовта неизменно върви ръка за ръка с чувството за равенство и толерантност към околните. Тя не познава дискриминацията, отрицанието, игнорирането на човешкия индивид и омразата. За нея остават чужди цветът на кожата, расизмът и ксенофобията.

Пред Любовта, с главна буква, всички сме равни – равностойни и докоснати от човешкото чувство за уважение и достойнство. Мъжът и жената, сексуалността, нежността са едно, а насилието и дискриминацията по полов и етнически признак остават непознати. Та нима може да обичаш някого без да го идеализираш, независимо от неговото полово самоопределение, цвят на кожата или социална принадлежност?

Хората на изкуството най-добре могат да почувстват тази сила на човешката природа, сензитивно, чрез езика на четката и платното. Затова обединихме 33 български художници-любители от различни краища на България в изложбата „Любов, равенство и толерантност в един неравен свят“.

Техниките на творбите са най-разнообразни и разкриват богатство на светове и усещания: маслени и акрилни бои на платно, акварел на хартия, графитен спрей, пирография, яйчна темпера на дърво, смесена техника с шлакметал, златен контур, туш, графитни моливи.

Символизмът в произведенията е завладяващ! Децата са символ на чистота и невинност, на явната липса на предразсъдъци към различните. Представен е образа на силната еманципирана жена – еманация на равенство между половете. В изложбата ще видим още цветнокожи жени от обаятелната Африка и от далечната и мистична Азия (Непал, Китай, Япония) – белег за равенството и красотата на другите раси; и най-вече – абстрактни влюбени двойки, в които границата между мъжкото и женското, сексуалността, Анимата и Анимуса се е смесила до съвършенство.

Силни и ярки са образите на африканските жени в картините на Магдалена Пейчева, Елеонора Иванова, Юлия Андонова, в триптиха „Орисниците на любовта“ на Ива Великова, символ на  красотата и екзотиката. Възрастната двойка, олицетворение на любовта и толерантността, ни завладява от картината, с техника акварел върху хартия, „Последен път“ на Ася Кондова. Блестящи са сюрреалистичните и експресивни платна „Стрелките на времето“ и „Любов между два свята“ на Христина Тотева.  От изложбата ни се усмихват китайските деца от картината „Щастие“ на Ваня Мрекьова.

Разгледайте цялата онлайн изложба тук: – https://dstoykova.com/izlojba-lubov-ravenstvo-tolerantnost

 

 

В нея участват творците:

1 Тошко Вачев

2 Деница Гарелова

3 Дима Пакулева

4 Ваня Мрекьова

5 Антония Лазова

6 Ася Кондова

7 Валерия Новоселска

8 Венцислав Илиев

9 Вили Кьосева

10 Боряна Енчева

11 Джена Андонова

12 Диана Костова

13 Димитрина Латровалиева

14 Донка Тенева

15 Елеонора Иванова

16 Емилия Василева

17 Дарина Жутева

18 Тодор Георгиев

19 Ива Великова

20 Катя Асенова

21 Галина Златкова

22 Полина Дреновска

23 Румяна Цветкова

24 Христина Василева

25 Христина Тотева

26 Магдалена Пейчева

27 Юлия Андонова

28 Боряна Делийска

29 Елка Петкова

30 Ирина Петкова

31 Павлета Унджиева

32 Галина Кичева

33 Ани Георгиева

 

Изложбата продължава до 10. 06. 2023 г. и е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, по програма “Възстановяване и развитие на
организации в областта на любителското творчество”

Новата интернет-платформа за изкуство цели да подпомага творци от цялата страна, посредством онлайн изложби на доброволен и свободен принцип.
Повече информация за „Арт пространство“ може да научите тук: https://dstoykova.com/

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.