Хухла: Огън ме горя, не изгорях, нож ме сече – жива съм!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Хухла: Огън ме горя, не изгорях, нож ме сече – жива съм!• Под този надслов от стих на Ивайло Балабанов ще преминат „Мистериите на Хухла“ на 22, 23 и 24 септември тази година, посветени на 110 годишнината от Разорението на тракийските българи.

• Проявата е под патронажа на Министерството на културата

Тази година се навършват 110 години от Разорението на българите от Беломорска и Одринска Тракия, едно от трагичните събития, с каквито е изпълнена драматичната история на отечеството ни.

От всички изгорени и плячкосани села в тогавашната кървава епопея, единадесет са останали в пределите на съвременна България, а девет от тях, между които и Хухла, са в община Ивайловград. Наследниците на тракийските българи, преживяли погрома, не са безучастни към онези мигове на страдания през злокобната 1913 година, затова и тази година те ще отбележат този преломен момент в живота на дедите им. В Ивайловград е създаден инициативен комитет за годишнината начело с кмета на общината Диана Овчарова. В него влизат и Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, и известни историци и местни дейци на културата. В деветте пострадали от турските зверства села в различни дни ще бъдат отслужени панахиди в памет на жертвите, а във втория ден от „Мистериите на Хухла“ тази година, тракийци от района и от страната ще се стекат на общ митинг-поклонение.

 

Организаторите на „Мистериите на Хухла“ са подготвили изключително богата програма за 22, 23 и 24 септември.

 

В първия ден, в Деня на независимостта, в реновираното читалище на село Хухла, те ще открият археологическа изложба на Националния исторически музей, която да покаже нови артефакти от крепостта „Балък дере“ край Хухла и „Лютица“ край Ивайловград. Там, в салона на читалището, в ранния следобед, те ще представят и две книги – на най-младия поет на Хухла, тринадесетгодишният Димитър Кондузов, и на Петя Цонева, носителка на голямата награда на Националния конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“ миналата година. После, надвечер, в амфитеатъра на връх Илинден над селото, до параклиса „Свети Пророк Илия“, празничен концерт ще изнесе Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Ще участват и местни самодейци, ще се свири, пее и играе в чест на независимостта, докато дойде кулминацията – връчването на приза „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“, бронзов цървул пробит от ходене, в което е пъхнато земното кълбо – малка бронзова пластика на скулптура Емил Пенчев. Преди две години Цървулът отиде у Бойко Ламбовски, миналата година – у Яница Каплан. Кой ще го обуе тази година знае само Мистериозното жури от още по-Мистериозната хухленска академия на науките /МХАН/!

Вторият ден, 23 септември, ще бъде изцяло посветен на трагичното събитие – 110 години от Разорението на тракийките българи.

На лобното място на 42-ма хухленци-мъченици ще има панихида, ще бъде открита изложбата „Тракийската епопея“, организирана от Научния институт на Съюза на тракийските дружества. Тя ще проследи цялата тракийска одисея от Беломорска и Одринска Тракия. После в читалището на селото ще започне научната конференция на тема „Разорението на тракийските българи“, в която учени като проф. Илдъров, акад. Стоян Райчевски, доц. Ваня Стоянова, проф. Камен Гаренов, доц. Георги Граматиков и други, ще прочетат своите нови изследвания, ще ни изложат свои изводи и заключения за трагичните събития в Одринско и Беломорско.

Този своеобразен реквием за тракийската одисея ще се пренесе на връх Свети Илия в амфитеатъра до параклиса „Свети пророк Илия“, казва организаторът на честването писателят Иван Бунков. Там световноизвестният български женски хор „Мистерията на българските гласове“ заедно с „Quarto квартет“ ще изнесат своя концерт „Гласове и струни“, композиран и дирижиран от маестро Георги Андреев. Оттук, от този връх в края на Източните Родопи – тракийско светилище от 12 век преди Христа – днешните тракийци ще пратят свое протестно писмо-послание до Президента на Републиката и до Народното събрание с искане трагичните събития от Беломорска и Одринска Тракия да намерят достойно място в образователната и културна програма на страната ни. С две думи – да бъдат изучавани наравно с трагедиите от Батак и Перущица, защото и оттук поуките за нацията ни може да бъдат големи, и тук травмите в душите на хората от зверствата не са отшумели.

Третия ден – 24 септември – организаторите са отредили за екскурзии. До съседните села, където са вилнели същите жестокости, или до местните забележителности от национално значение – крепостите „Балък дере“ и „Лютица“.

„Мистериите на Хухла“ се провеждат с активната подкрепа на Община Ивайловград и са под патронажа на Министерството на културата.

25 години навършва тази година културният фестивал. Организаторите му твърдят, че „Мистериите на Хухла“ идвали от миналото и отивали към бъдещето.

Да видим!

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.