Самолетна линия Пловдив-Шъмкент би улеснила връзките с Казахстан

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Самолетна линия Пловдив-Шъмкент би улеснила връзките с КазахстанПосланик Виктор Темирбаев сподели идеята при откриването на фотоизложба в Пловдив, обяви и предстоящия мандат на инж. Пламен Панчев като почетен консул на азиатската страна
Създаването на директна самолетна линия между България и Казахстан би допринесло за укрепването на отношенията във всички сфери на живота.

Такава възможност се коментира вече на междудържавно ниво, обяви в Пловдив Н.Пр. Виктор Темирбаев. Посланикът на Казахстан откри днес фотоизложба, подредена в „Цар-Симеоновата градина“, която представя забележителностите на Астана. Експозицията е в чест на 25-годишнината от обявяването на града за столица и е в навечерието на Деня на Републиката – 25 октомври.

Според Н.Пр. Виктор Темирбаев бъдещата самолетна линия може да свърже летищата на Пловдив и Шъмкент. „Планираме да установим побратимени връзки между двата града, което от своя страна ще даде допълнителен тласък на развитието на междурегионалното сътрудничество между нашите страни“, каза дипломатът. Шъмкент е разположен в централната част на Южен Казахстан и е третият най-голям град /с над 1 милион жители/ в страната след Алмати и Астана.

Посланикът изрази благодарност към инж. Пламен Панчев, основател на най-голямата в Източна Европа индустриална зона – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, за значителната спонсорска и организаторска подкрепа, без която фотоизложбата би била невъзможна. Н.Пр. Виктор Темирбаев съобщи, че с решение на Министерския съвет кандидатурата на г-н Панчев е одобрена за почетен консул на Казахстан в Пловдив и документите за назначаването му са изпратени в Казахстан.

„Сигурен съм, че ще доразвием добрите взаимоотношения и скоро ще имаме общи инициативи в областта на културата, науката и образованието, и в индустрията. Първите заявки на български компании за партньорство вече са на лице“, посочи инж. Панчев.

Заместник-областният управител Димитър Добрев също поздрави присъстващите на откриването на изложбата и подчерта, че Областна администрация – Пловдив е готова да съдейства за развитието на отношенията между област Пловдив и Република Казахстан, като се започне от най-важното – образованието и се достигне до по-добри връзки по отношение на културата, туризма и привличането на инвестиции.

На събитието присъстваха представители на местната власт, университетите, бизнеса – Тодор Чонов, заместник-кмет и настоящ кандидат за кмет на Пловдив, Катерина Гушкова и Вахрам Ерамян от адвокатската кантора на ТИЗ, ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и заместник-ректорът проф. д-р Цветанка Коловска на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Ангел Хронев – председател на Търговско-промишлена камара-Пловдив, Димитър Гишин – председател на УС на „Долина за дълбокотехнологични иновации – Пловдив“, доц. д-р Надя Чернева, директор на Център за езици и интеркултурна комуникация в Пловдивски университет, доц. д-р Христиан Панайотов, декан от пловдивския филиал на Технически университет-София, Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“ и др.

Експозицията се организира от посолството на Казахстан в България със съдействието на Община Пловдив и финансовата подкрепа на Тракия икономическа зона. Фотоизложбата може да бъде разгледана до 29 октомври.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.