Впечатляващи снимки от най-дългата подземна галерия в света

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Александър Драгунов станциите на метрото в шведската столица СтокхолмЗа фотографа Александър Драгунов станциите на метрото в шведската столица Стокхолм са сред най-красивите в света. Те са и място на неговите необичайни фотосесии. Той обича да снима станциите на метрото не само там, но и във всеки град, който посещава. „Човек може да слезе в метрото и при това да се чувства сам, чувайки ехото на гласа си. Това е едно особено усещане, което обичам, тъй като можеш да правиш снимки, без някой да нарушава спокойствието ти“, споделя Драгунов за „Дойче Веле“.

Неговата работа започва късно вечер, когато повечето жители на Стокхолм отдавна са в дома си. Александър си изкарва парите като програмист и гледа на фотографията само като хоби.

 

Александър Драгунов станциите на метрото в шведската столица Стокхолм

 

Въпреки това снимките му в интернет са много популярни и той получава признание от цял свят. И не е единствен, защото на специализирани страници като Instagram могат да се видят десетки фотоси от различни метростанции по света. Като тези на Miss Underground, която снима из тунелите и станциите на Лондонското метро, често само със своя смартфон. Сред снимките й се откриват и такива от метростанциите на метрото в баварската столица Мюнхен, както и от изящните станции на Московското метро. Благодарение на Александър Драгунов и снимките от метрото в Стокхолм се радват на голяма популярност в мрежата. „Всеки който прави снимки на метрото тук, иска да погледне от различен ъгъл. Затова гледам с удоволствие и снимките и на останалите фотографи“, казва Александър. Някои от станциите в Стокхолм, особено по така наречената синя линия, създават у пътниците усещането, че се намират в средата на някоя пещера, тъй като са от гранит, облечен с бетон. Строени са през 70-те години на миналия век. Най-добрите снимки се получават тогава, когато на перона не остане нито един пасажер, ето защо Александър трябва да чака. В повечето станции на метрото в Стокхолм има скулптури, картини и различни инсталации, и според местните то е най-дългата подземна галерия в света. Те попадат и в обектива на Александър, а снимките му, в които личи спазване на точна симетрия, отдавна вече нямат нищо общо с любителските. „Процесът на обучение беше дълъг и скучен. Изпробвах много фотоапарати преди да намеря най-точния. Сменях обектив след обектив. И накрая забелязах, че най-добрите снимки се получават с най-големите обективи.

 

Александър Драгунов станциите на метрото в шведската столица Стокхолм

Александър няма да изкара пари от снимките си, но се гордее, че когато някой търси в интернет снимки от метрото на Стокхолм, първите сред които попада са неговите. Това е достатъчно признание за него. „Много хора научават за тези красиви места от моите снимки, и когато дойдат тук в Стокхолм, те не отиват само да се разхождат или да посещават музеите, а идват и тук – в метрото“, казва фотографът. Той вече е направил и снимки в подземните железници на Прага, Мюнхен и Осло. Проектът му все още не е приключил, фотографът е в търсене и на нови метростанции, които да изглеждат по-различно от тези в Стокхолм. Последните фотоси, публикувани от Александър в социалната мрежа са от метрото в Барселона. Кой знае, скоро той може да дойде и до София.

 

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле“

Снимки: Александър Драгунов

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.