Divine Light: Абстрактни орнаменти

0

С Divine Light: Мириам Ферстел показва красотата от една по- различна перспектива Мнозина избират като обект на фотографията вътрешността на храмовете, но малцина се концентрират върху църковните полилеи като елементи на една малко по-абстрактна фотография. Мириам Ферстел е от тези, които разбират фотографското изкуство по малко по-различен начин, а „Дойче Веле“ я намира по време на една фото сесия в доминиканския манастир на пристанищния хърватски Стари град.

Монасите познават из основи своя храм, включително и полилеите, но никога не са ги виждали заснети отдолу. Фотографката Мириам Ферстел вече е свикнала на подобни реакции.

 

„Радвам се когато някой погледне снимките ми и разпознае какво има на тях. Малко са тези хора, но има и такива, които разбират“, казва Мириам. Тайната в тях се крие в перспективата, да снимаш отдолу нагоре. Идеята й хрумнала по време на една почивка в Хърватия. Оттогава насетне тя се връща многократно на хърватските острови, за да реализира своя проект. Не всеки полилей може да се използва като мотив, но за нейния апарат правилната позиция е само една. Мириам признава, че работи, търсейки винаги средата.

 

Фокусирайки се върху централната перспектива, в средата на полилеите, тя създава фотографии наподобяващи почти двуизмерни графики. Мириам реализира проекта си Divine Light само из островите на Далмация.

 

Мириам Ферстел„Понякога попадам на почти обезлюдени селца, или на места, в които свещеникът обслужва храмовете на няколко места, и не можеш да откриеш никой, който да ти отвори църквата“, признава тя.

 

Дори и да се намери кой да й отвори вратите на храма, не всяко посещение се увенчава с успех. За да се получи, таванът трябва да е с перфектна симетрия. Мюнхенският галерист Герхард Лойтхолд е впечатлен от работата на Мириам и организира цялостна изложба с нейните снимки.

 

„Когато човек разгледа снимките в пълната им цялост, получава представа за това как изглеждат полилеите, погледнати отдолу, а те са чудесен пример за това как се прави едно абстрактно изкуство“, казва галеристът.

 

За изложбата Мириам е подготвила и избрала 25 снимки. „В различните църкви намирах различни полилеи. В малките например всички полилеи обикновено са еднакви“, казва тя. И със снимките си хвърля малко повече светлина върху една малко по-непозната красота.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.