„Eyes As Big As Plates”- естествената красота като фотопроект

0

Проектът „Eyes As Big As Plates“ показва красотата на хората и природата Да покажеш красотата на природата в съчетание с историите на десетки хора не е никак лека задача. Ако в търсачките напишете „баба“ и „фотография“, може би ще попаднете на името на норвежката фотографка Каролине Хьорт. Заедно с финландската художничка Рита Иконен създават своя проект „Eyes As Big As Plates“– в превод „Очи големи колкото чиния“, свързвайки в едно природата и историите на различни възрастни хора.

Всяка една от снимките ни пренася в един друг фантастичен свят. За да реализират проекта си, Каролине и Рита черпят вдъхновение от хората и природата в десет страни. В основата на фотоизкуството им са нордическите легенди и митове.

 

„В началото на проекта се занимахме с даването на човешки образи на различни природни феномени, като например как в историите един камък се събужда за живот, или как хората се опитват да обяснят природата. След което, в работата си ги свързахме с различни места“, казва Рита.

 

Част от фотосесията на двете жени протича в Исландия. Каролине и Рита работят съвместно по всяка снимка. Задачата на Рита е да прави скулптури от материал, който намират на „снимачната площадка“, докато Каролине заснема всичко. Обекти на снимките й са преди всичко възрастни хора. „На подобна възраст хората имат едно особено разбиране за свобода, когато ги снимаш. Преживели са много и могат да разкажат много истории, просто защото са интересни“, казва Каролине. Своите модели намира случайно или по време на различни мероприятия в домове за възрастни хора. Исландката Лиза Киартансдотир застава за втори път пред обектива на Каролине. Пенсионерката се записала за участие преди четири години с обява във вестника. „Човекът и природата са взаимно свързани. В същото време хората се отдалечават от природата, и затова намирам проекта за уникален“, споделя възрастната жена.

 

Рита и Каролине разкриват душите на хоратаРита и Каролине работят по проекта „Очи големи колкото чиния“ от 2011 година, и за това време пред обектива им са застанали над 50 души от 10 страни. В проекта им не става дума само за заснемане на лица от фотографска гледна точка, а за това всеки образ сам по себе си да е част от изкуството като отделен проект. Двете често оценяват фотосесиите, които правят като „социален клуб“ , „мениджмънт за управление на кризи“ или „клуб на приключенията“.

 

„Чудесно е да можем да покажем как хората на подобна възраст изпитват удоволствие. Пред нас те показват, че все още имат сили за живот и, че са с приключенски дух, и това ни харесва“, допълват Рита и Каролине. Снимките от проекта излагат в цял свят. В момента могат да се разгледат в Рейкявик. В интернет фотосите също набират голяма популярност. Пари за издаването на фотоалбума събират чрез croudfunding платформа. Той носи името на проекта – „Eyes As Big As Plates“.

 

„Името идва от нордическа приказка, в която се разказва за един трол, чиито очи са големи колкото чиния“, разкрива Каролине, но според нея името има още едно друго измерение: „Всички хора, които срещаме са духовно открити и с любопитна душа, и затова мисля, че това име на проекта е много подходящо“, допълва тя. При реализацията му за двете са от значение и личните истории на хората и те ги вдъхновяват при избора на кулисите за снимките.

 

„Опитваме се да открием какви връзки има между нас и средата, която ни заобикаля, и това търсене ще продължим още няколко десетилетия. Тази работа ни кара да се чувстваме смирени заради заобикалящата ни среда и това, което научаваме от непознати хора“, казва Каролине. С проекта си „Eyes As Big As Plates“ Каролине Хьорт и Рита Иконен се вглеждат не само в хората на снимките, но и в душите им…

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.