ОГЛЕДАЛОТО

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Реших да послушам съветите. Ще потърся огледало и ще видя кой ще срещна там.

Спомням си за едно огледало, което се самоуби. Изведнъж, най-неочаквано, без предупреждение. Не разбрахме защо се случи това. Стояхме си кротко в едната стая и вратата към съседната беше отворена. Пиехме си кротко пиенето и разговаряхме тихо. Музиката не беше пусната, защото очаквахме останалите да пристигнат. Трябва да е било някъде този сезон. Забелязала съм, че късната есен е пълна с мистерии и недомлъвки. Винаги е така. Както разговаряхме, изведнъж се чу страшен шум в съседната стая. Оглушителен направо. Замръзнахме.   Какво беше това? Какво? Стояхме и не знаехме какво да направим. Станах и влязох в съседната стая. Видях го на земята, разбито на малки парчета.   Голямото огледало. Странното беше, че се намираше в средата на стаята, а не до стената както би трябвало да изглежда едно паднало огледало. То като че ли се беше хвърлило. Стояхме и го гледахме. Когато другите пристигнаха и им обяснявахме объркано, решиха, че ги поднасяме. Така или иначе се случиха още странни неща през онази нощ и никой не се усъмни, че огледалото само се беше озовало в средата на стаята. Никой не разбра какво го беше накарало да стори това. Какво бе видяло в себе си, та му се е сторило толкова непоносимо.

Имам едно красиво голямо огледало в коридора вкъщи. Всеки, който идва или си тръгва се спира пред него и дълго се върти. Аз самата никога не заставам пред него. Не зная защо. Може и да има причина някаква. Вероятно заради това, че е в коридора. Не обичам преддверията. Не ми е уютно в тях. Сигурно, затова и отбягвам това огледало. Въпреки красивата му златиста рамка.

Избрах си огледало, в което да надникна. Не е много бистро, но за сметка на това пък ми е вярно. Познавам го от много години. А то познава не само мен, но и много от моите близки. Дори и тези, които вече ги няма. Стоя пред него и очаквам да видя отсреща този, който търся. Протягам ръка и тя потъва в меката мъгла на огледалото. Влизам внимателно, защото съм чувала, че огледалният свят понякога е измамен. Когато прекрачвам напълно и правя първата крачка мъглата започва да се разсейва. Тръгвам напред и търся лицето, което ме харесва. Вървя, оглеждайки се…

Стигам до един огрян от слънце двор. Високи борове се издигат от двете страни на грижливо поддържана пътека. Пристъпвам по нея и вдишвам аромата на цветя. Има много лалета. Ярки и красиви. На една голяма смокиня с огромни листа виси детска люлка. Толкова е слънчево и красиво. Надничам в малък фонтан и чувам детски смях зад себе си. Обръщам се. Под разцъфнал храст с бели цветове виждам малко дете с бяла нощница до земята. Дърпа клоните на храстите и сняг от бели цветове го посипва цялото. Затова се смее значи.
– Хей, виквам й. Тук ли живееш?
– Не. В тъщата.
В тъщата? Аха, не може да казва „к“. И аз не можех, когато бях много, много малка.
– Искам да те питам нещо.
– Аз не те познавам. – вика тя и побягва нанякъде.
Стоя и гледам след нея. Сигурно не ме познава. Но защо аз си помислих, че я познавам?!

Продължавам напред. Стигам до една поляна. Група момчета играят футбол. Когато се заглеждам във вратаря виждам, че не е момче. Омацана е цялата в кал, защото самоотвержено се хвърля за трети пореден път в една и съща локва. Чудя се как може момиче да расте в такива игри.
– Ей , вратарката, я ела тука! Веднага.
Идва и доразмазва калта по лицето си.
– Какво си мислиш, че правиш. Бас хващам, че двете яйца в джоба на якето ти са станали на омлет. Забрави ли къде трябваше да отидеш? И този панталон на теб е бил бял преди час. Бял!!!
– Какво искаш? Коя си ти? Аз не те познавам! – обръща се побягва.
Гледам след нея. Моят панталон не е бял. Чудя се кога последно съм обувала бял панталон…

Продължавам напред. В парка край морето стоят момче и момиче. Тя се е качила на една пейка, за да му говори нещо в ухото. Той е…отвратително висок. Сляпа ли е? Да не си въобразява, че винаги ще има пейки около тях, за да може да я чува. Викам й. Дори не ме забелязва. Дори не поглежда към мен. Искам да й кажа нещо, искам да я предупредя. Късно е. Скача от пейката, изкрещява нещо и побягва.
– Чакай, чакай, – настигам я с усилие, правиш грешка. Голяма грешка.
– Разкарай се. Каква си ти, че да ми кажеш. Та аз не те познавам. И побягва нагоре по хълма.
Дори и не поглеждам след нея. Знам, че след много време ще се качи на друга пейка. Но никога вече на тази.

Под едно дърво седи млада жена. Приближавам я и усещам как цялата болка и мъка на този свят се стоварват отгоре ми. Искам да й кажа нещо. Да я успокоя.
– Виж, животът е несигурно нещо. Аз знам, че един ден всичко ще мине.
– Никога няма да мине.
– Не е вярно. След няколко години ще видиш.
– Години?! Не ми говори за години. Аз бях дотук.
– Неее, ще видиш. Вярвай ми.
– Защо да ти вярвам? Аз не те познавам. Даже и не те харесвам.
Трябва да си тръгна. Не искам, но трябва да продължа. Знам, че след няколко години ще си спомни за това. И ще разбере, че съм била права.

Вървя напосоки. Не срещам никого. Започва да се смрачава. Може би наистина няма никой друг в Огледалния ми свят. Става ми студено. Нощта идва, а все още търся този от огледалото, който ме харесва. Не съм изобщо сигурна, че съществува такъв. Стигам до брега на някакво езеро. Или море. Или океан. Не виждам в мрака. Виждам само силуета до мен. Не съм чула кога е приближил. Черен силует в мрака. Защо не се страхувам? Сигурно, защото съм изморена. Смъртно изморена. Умората притъпява чувствата. Сядам не земята и не си правя труд да го заговоря.
– Измори ли се?
Изненадана съм. Гласът не е страшен.Звучи ми познато. Само е леко изморен.
– Да.
– Добре, почини си тогава преди да продължиш.
– Да продължа?! Аз?! Чуваш ли се какво говориш?! Никъде нямам намерение да продължавам.
– О, ще продължиш. Вярвай ми.
– Не искам да продължавам никъде. Докога да продължавам?!
– Докато стигнеш до мен. Аз те чакам в края.
– Не искам. Нямам работа до теб. Какво знаеш ти изобщо?
– Знам всичко.
– Нищо не знаеш!!!
– Зная. Но няма да ти кажа. Просто ми имай доверие.
– Доверие?!? Да ти имам доверие!?! На теб! АЗ НЕ ТЕ ПОЗНАВАМ!
– Но аз те познавам. Много, много добре.
-Познаваш ме? Мен? Така ли? Наистина?
-Да.
Чудя се. Не смея да питам. И все пак.
– А харесваш ли ме?
– Дали те харесвам? Аз те обичам.
– Обичаш? Аз…Не те познах веднага. Прости ми.
– Прощавам ти….но…се питам, когато стигнеш до мен…ти дали ще ми простиш?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.