София

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

I част – Забравени ъгълчета

Това ще бъде кратък и интимен фоторазказ. Кратък, защото рядко се докопвам до фотоапарат, а за да е интимен причината е друга. Това са снимките, които си заслужава да видите тук и да споделите после с приятели колко сте наблюдателни. Да се похвалите, инак казано в димно-бирена атмосфера.
Сигурна съм, че покрай част от местата сте минавали стотици пъти, но никога не сте се сетили да вдигнете глава. И правилно, защото току виж сте паднали в някоя шахта. Приятна разходка!

 

 

 

 

 

 

 

 


Тази мускулеста ръка, гордо навирила здрав съветски чук, се намира в идеалния център на София. Украсява последния етаж от сграда, която е на един от входоизходите на метрото, спирка „Сердика“. Ясно е, че това е символ на отрудения, но горд да бъде роб на комунизма човек (или човечец, особена разлика няма).
Какво обаче, другари и другарки, ни говори днес тази картина? Днес чукът заканително сочи към отявлен символ на капитализма – кротката и невинна бяла сграда на банката отсреща на булеварда. Ще речете, че е нарочно? Едва ли. Те комунистите хитреят, но чак толкоз умни не са. На това му се вика просто ирония. Ако обаче мислено продължим траекторията на мисълта си направо, после свърнем съвсем леко по диагонал вдясно, изведнъж ще попаднем точно изотзаде на централата на БСП на ул. „Позитано“. Ето, в това вече няма нищо случайно, напротив – всичко е нарочно търсен ефект от пъклената ми клавиатура. Сега само времето ще покаже къде най-напред ще се стовари този чук. Стига преди това да не се строполи над главите на хората, които си купуват кафе от магазинчето на първия етаж в трудовата сграда. Не знам дали видяхте, че мазилката се рони…

 

 

Това петолиние е кацнало върху покрива на Царския дворец. Аз разгледах доста от по-старите снимки на сградата – там го няма. Ако сте любопитни можете и сами да проверите в нета. Може би е сравнително модерна хрумка, нищо че видимо е ръждясала. Понеже не отбирам от музика не знам и каква е закодираната мелодийка. Затова давам воля на въображението си и само се чудя кое е по-вярното – че ни оправиха без вазелин или че съвсем ни сбъркаха чиповете?

 

 

Правилно виждате – това е вода. Истинска е – лично си наквасих ръкава на зимното яке. Тази чешмичка е една от малкото в София, която работи. Темата е дълга и интересна, заслужава специално внимание, но…друг път. Чешмата се намира до НДК – между паркинг и градинка, в която е по-добре да не стъпвате, ако не искате да настъпите случайно кучешко таквозинка или някой плъх вас да не настъпи.

 

 

Друга част от градската архитектура, на която рядко обръщаме внимание са оцелелите стари часовници по сградите. От тук – от там понякога дочувам за някои от тях, други сама ги намирам, този реших да го снимам. За радост – част от тях работят и цепят точно минутата, други просто са замръзнали сърдито във времето. В бързината не сварих да разбера какъв беше случаят с този времемер, но можете и сами да научите. Часовникът се намира на Централна поща и гледа точно към Министерството на транспорта. И тук провидението има пръст, знам че това си мислите. И навярно сте прави. Светъл Великден!

 

 

 

Фото: Люба Немирова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.