Нещата са много, много тъжни и показват върховна НЕКОМПЕТЕНТНОСТ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бисер МаноловИскрено се надявам, че в момента политиците ни, по отношение на инфлацията, не мислят това, което говорят. В противен случай нещата са много, много тъжни и показват върховна НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. И така:

1. Не можеш да бориш инфлацията, в този случай, с фискални мерки. Това, което се коментира като мерки през фиска, касае единствено и само намаляване на икономическата тежест при социално слабите групи, която е следствие от високата инфлация.

2. Да подпомагаш производителите при висока инфлация е супер нелепо, защото христоматийна истина е, че при висока инфлация те си вдигат маржовете и печелят от нея. Това е факт, а не моя теза. Кое е по-добре да правиш една и съща печалба при високи продажби при ниска цена или малки продажби при висока цена? Производството може да бъде подпомогнато само при тежка икономическа криза, каквато в момента няма.

3. Инфлацията може да бъде овладяна само през парична политика по намаляване на ликвидността в система – или по-високи лихви или намаляване на изкупуването на финансови активи от страна на централните банки. БНБ няма нито една от двете опции. МЕРКИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА КАК ДА ИМА, МОЖЕ ДА ИМА САМО И ЕДИНСТВЕНО МЕРКИ ЗА СМЕКЧАВАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ИНФЛАЦИЯТА.

4. Моля, някой да каже на Копейкин, че не може да се говори за „нулева цена на ДДС за хранителните продукти“.

Блог на Бисер Манолов

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.