Никакъв руски газ не влиза на Балканския полуостров

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Никакъв руски газ не влиза на Балканския полуостровОт вторник насам Турски поток е спрян за профилактика – никакъв руски газ не влиза на Балканския полуостров. Въпреки това няма никакъв дефицит на газ в региона. Нещо повече, дори има излишък на газ и газохранилищата продължават да се пълнят. Чирен също се пълни, беше на 33.2% в понеделник, а в четвъртък вече е 34.5%. Така че газ има дори без руски доставки.

Положението е същото в цяла Европа. Влизат ограничени количества руски газ през Украйна и още по-ограничени количества през Северен поток 1. Газопроводът през Полша не се ползва, а Турски поток е в профилактика. Въпреки малкия приток на руски газ, в Европа също има излишък на газ и газохранилищата продължават да се пълнят – в понеделник бяха пълни на 55% от капацитета, което до четвъртък се увеличи на почти 56%.

Тогава какъв е проблемът? През лятото потреблението на природен газ е ограничено и може да се покрие без руски газ. През зимата, обаче, потреблението на газ е много по-високо, но в някои страни няма достатъчно инфраструктура за внос на не-руски газ (Германия е такъв пример – там няма нито един терминал за втечнен газ).

Поради този проблем се работи в няколко посоки. От една страна, бързо се пълнят газохранилищата, така че да има високи резерви от газ за зимата. От друга страна, бързо се инсталират плаващи терминали за втечнен газ (няколко такива ще влязат в експлоатация до зимата – вкл. в Естония, Финландия, Нидерландия, Германия, а още една дузина ще бъдат готови до 1-2 години). На трето място, активира се резерв от въглищни електроцентрали, за да могат при нужда да се изключат газовите електроцентрали и така да се спести газ (в някои европейски страни голяма част от тока се произвежда от газ).

За България е важно да се пусне в експлоатация газовата връзка с Гърция, за да получаваме пълните количества от евтин азерски газ. Също така, Чирен трябва да се напълни на 100% до зимата (за разлика от миналата година когато беше едва 70%). Необходимо е да се подпишат договори за регулярни доставки на газ през зимата. А през следващата година трябва да се завърши и терминалът за втечнен газ в Александруполис, където България е акционер.

Източник на данните: Gas Infrastructure Europe и ENTSOG

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.