Берлин 24/7

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Геро Шлийс Геро Шлийс отскоро е специален кореспондент на „Дойче Веле“ в Берлин и ежеседмично попълва своята колонка в интернет, наречена Берлин 24/7. Вдъхновение и теми за писане намира, обикаляйки из големия град.

 

Наскоро Геро се сбогува с една друга столица – Вашингтон, за да се премести в Берлин. След като три години е бил кореспондент там, сега е време да открие и германската столица. Така започва да пише за живота в Берлин на английски и немски. „Градът е чудесен и жизнен. Чувствам се добре и имам големи очаквания“, споделя Гиро. От април той вече е кореспондент тук. Пише за всичко, което го впечатлява в столицата – от политика до култура.

 

„За мнозина Берлин е пълен със забележителности подобно на Лондон, Ню Йорк или Кайро. Хората искат да го посетят, защото освен център на властта, градът има своята култура, начин на живот, партита, клубове, но Берлин все още не изглежда като завършен град. Това са нещата, които искам да покажа и ще се радвам, ако повече хора дойдат с мен“, разкрива журналистът.

 

Новоизлюпеният берлинчанин отива на лов за обекти най-често на велосипед. Карането на колело в столицата също ще е тема на материал в неговата колонка. Днес маршрутът му минава през известната East Side Galery, съхранила част от неразрушената Берлинска стена, и едно от любимите места в града. Преди няколко седмици Геро дори се натъкнал на малка сензация, откривайки почти забравени части от някогашния символ на Студената война не някъде другаде, а в градския боклук.

 

„Човек си мисли, че знае всичко за Берлинската стена, и в историята й вече няма бели петна, но се оказва че не е така“, казва Геро, и допълва, че колега му подхвърлил идеята да провери на бунището. Там открил над 150 фрагмента от Стената, потънали в забрава и забвение. Някои от тях се оказали с колекционерска стойност, но след промяната са изхвърлени на боклука. Той си го обяснява така:

 

„Малко след падането на Стената никой не е знаел каква ще е стойността на нейните отломки. Хората искаха просто тя да се махне от погледа им. Днес нещата изглеждат по съвсем различен начин. Всеки се впечатлява от тях, а търговията процъфтява, но никой не може да подозира, че все още има толкова много непродадени сегменти от нея“.

 

Геро Шлийс се интересува не само от историята на града, но и от случващото се днес. Разказва за това как протича животът на места като Кройцберг например – мултикултурното сърце на Берлин. Там почти на всеки ъгъл намира материал за текстовете си, а мястото е перфектно за създаване на нови контакти и запознанства.

 

„Както се казва и рубриката ми аз съм 24 часа 7 дни в седмицата в непрекъснато движение. А тук има доста интересни места, като нощни клубове, а там мога да открия чудесни истории за читателите си“, признава Геро. Така се случва от клуба да отиде към концертната зала, за да посвети част от времето си на класическото изкуство. Заедно с приятел е гост на фестивала Young Euroclasic, където се представят най-добрите младежки симфонични оркестри в света.

 

„Когато чуя музика, ми трепва сърцето защото самият аз съм с музикално образование и от семейство на музиканти. Това е моята страст, а Берлин предлага толкова голямо разнообразие от събития и оркестри, че тук се чувствам в свои води“, разкрива Геро. Ето защо класическите концерти са сред най-красивите събития за него, и може би и посещението на фестивала ще го вдъхнови за нови текстове.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимка: „Дойче Веле“

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.