Подземният коридор между ез. Бъбрека и изворите на Бели и Черни вит

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Снимка Живко Стоилов


В пасишето на Голямо Пазар зад Седемте езера търговците от Солун и други градове изкупували овце от пастирите. На всяка закупена овца слагали дамга (печат), за да се знае, че е на търговците. Оттук идва и наименованието на върха Дамга.

Голяма грижа  на пастирите тук било как да опазят златните пари, спечелени от продадената стока. Един от тях – влах – тайно издълбал с дълъг свредел дупка в гегата си, в която слагал жълтиците, и я запушвал плътно, за да не звънтят. Така той носел със себе си всичкото си имане. Никога не се разделял с гегата.

Да, но и на него му се налагало поне веднъж месечно да слиза в градовете Дупница или Самоков, за да си купи брашно, сол и други необходими неща. За да не носи гегата със себе си, тайно през нощта я потапял откъм най-трудно достъпното място на езерото Бъбрека, където то е най-дълбоко и затова  е най-тъмно.

Когато се връщал от пазара, първата му работа била да си прибере гегата. Но веднъж гегата изчезнал. Помислил овчарят, че са го обрали. Побеснял и позеленял от яд и мъка и напуснал пасището си, за да не си спомня за лошото. Отишъл със стадото си в пасищата около Бели и Черни Вит в Стара планина.

Станало така, че веднъж в новото пасище отишъл до близката воденица да си поприказва с овчаря и видял на стената да виси окачена неговата гега. Казал на воденичаря, че гегата си е негова и си я иска. Воденичарят не я давал, като казал, че си я е намерил в мястото малко под извора на Черни Вит. Стигнало се до съд. Когато съдията попитал овчаря с какво може да докаже, че гегата е негова, той казал колко златни лири има в нея и отпушил дупката.

Станало ясно, че подводният вихър увлякъл гегата в подводния коридор от Бъбрека към извора на Вит.

 Васил Коритаров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.