Земеделското министерство – партийна бащиния

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ДПС и БСП в люта битка кой да води дружината 

Кой да бъде тамадата в аграрното министерство от години е въпрос на политическа договорка. Към ведомството на столичния площад „Македония” голям мерак винаги са имали догановите хора. И това е напълно обяснимо. Но не защото основният електорат на ДПС е по селата, а понеже в земеделския сектор се налива обилно количество пари, в чието усвояване движението отдавна е доказало завиден майсторлък. Аграрният отрасъл не от вчера е на държавна софра – субсидия под най-различна форма. Допълнителна съблазън се появи когато страната ни стана кандидат-членка на ЕС и към бранша бе насочен солиден ресурс по предприсъединителните програми САПАРД и ФАР.

 А откакто пък България е пълноправен член на голямото европейско семейство за земеделието са отделени около 6 млрд. евро, които трябва да подкрепят развитието му до 2013 година. С други думи в селския сектор ще се изсипят толкова евра, колкото Брюксел е определил за цялата останала част от икономиката ни. Това обяснява защо е от изключително значение кой ще е министър за земеделието, кой ще управлява Държавен фонд „Земеделие”, САПАРД и Разплащателната агенция.

През пролетта на миналата година коалиционният Триумвират стигна до съгласие, че кабинетът има нужда от промяна. Доган оттегли своя човек Нихат Кабил от поста аграрен министър и предложи неизвестния до тогава учен-зоотехник Валери Цветанов да управлява ведомството. Никой обаче и за секунда не се заблуди, че слагайки етнически българин на ключовия стол, лидерът на ДПС оттегля мераците си от земеделския бранш.

Станишев също не спи

Неслучайно и неизменно заместник-министър е висшата активистка от партията му Светла Бъчварова. Тя освен, че е член на Изпълнителното бюро на столетницата, но се смята и за един от най-доверените хора на лидера на БСП. Всички, запознати с игрите по висшите етажи на земеделското министерство, знаеха колко хладни бяха отношенията й с Нихат Кабил. Но ако по онова време министър и заместничка поне се понасяха, днес нещата са повече от земетръсни, споделиха под сурдинка пред „Форумът“ държавни служители, наблюдаващи от близо сеира.
Според тях Светла Бъчварова и Валери Цветанов си имали вражда още като колеги в Селскостопанска академия. Това старо недолюбване днес било прераснало в неприкрито взаимно озлобление. Всички, които се числели за приятели на Бъчварова, автоматически минавали в графата „врагове“ на Цветанов. По тази причина дни преди края на 2008 г.си заминал безславно шефът на Агенцията за селекция и репродукция в животновъдството – проф. Костадин Желев. Агенцията е в ресора на зам.-министър Бъчварова, но тя научи от медиите, че нейният човек е уволнен. И не само уволнен, а обвинен лично от министъра, че е злоупотребил с 10 млн. лева. И до ден днешен обаче назначената нарочна комисия за проверка на случая не е казала има или няма злоупотреби в агенцията.
Следващият грандиозен скандал се разрази в Държавен фонд „Земеделие”. В началото на юли миналата година Димитър Тадаръков хвърли оставката си. Само три месеца издържа на този пост и наследникът му Атанас Кънчев и също пожела да напусне взривоопасния терен. По лични причини и без смислено обяснение. Почти три месеца по-късно, и с голям зор в коалицията стигнаха до съгласие, а дни след началото на тази година кормилото на фонда беше дадено в ръцете на Ализан Яхова. Тя или не схваща колко големи са бакиите там, или е безразсъдно амбициозна. А може и да е безпаметно вярна на лидера си.
Но сега ще не ще

Яхова има нелеката задача

да се изправи лице срещу лице с една друга – също толкова амбициозна жена, която обаче притежава значително по-богат опит в политическите игри. Плюс това е вицепремиер. А отгоре на всичко трябва да следи изкъсо харчлъка на европейските пари. Нарича се Меглена Плугчиева. Ако през лятото тя приемаше с леки резерви министър Валери Цветанов, в момента вече не само не одобрява работата му, но и явно излиза от нерви само при споменаване на неговото име. Последното доказателство е отпреди седмица. Валери Цветанов назначи своя бизнеспартньор, колега и близък приятел Мартин Банов, свързан с мощната групировка ТИМ и с видни дейци от гвардията на Сокола, за заместник директор на Държавен фонд „Земеделие”. В ресора на Банов е управлението на програма САПАРД. А както е до болка известно тъкмо с тази програма бяха свързани скандалите за купените стари, а представени за нови машини за преработка на месо. Проверки на ОЛАФ доказаха крупни нарушения с европейски средства. Брюксел спря парите, но после разреши одобрените проекти да бъдат изплащани от националния ни бюджет. За зла беда от миналата седмица и тази възможност е преустановена. Назначението на споменатия Банов пък е замразено по настояване на Плугчиева.
Което ще рече, че хората от Брюксел отново излязоха прави. Основните обвинения на ЕК са, че във фонда и въобще в управлението на европарите, има нелицеприятно политическо присъствие и партийно-политически назначения. Както се казва – добър ден – това си го знаем и без Брюксел. Виси обаче със страшна сила въпросът – и какво от това?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.