Пета година адвокат и подкупен магистрат висят на кантара на Темида

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Ключът от корупционната барака е заровен в Свиленградската безмитна зона

В деня на шегата, 1 април, но съвсем не на майтап, състав на Софийския градски съд (СГС) призна за виновни следователя Христо Станчев и адвоката Георги Ангелов. Станчев бе подсъдим за получаване на подкуп, а Ангелов – за посредничество при предаването на рушвета. Първият получи условна присъда две години лишаване от свобода, а вторият бе наказан с глоба в размер на скромните 5000 лева. Информацията за скандалната корупционна схема гръмна преди повече от пет години. На 29 декември 2004 г. официално бе съобщено, че в софийско кафене спецове от НСБОП са засекли тогавашния ръководител на Четвърта столична следствена служба Христо Станчев при взимане на 4500 евро подкуп.

 Уточнено бе, че на 12 декември същата година 33-годишният бизнесмен Стоян Янчев, обвиняем за документна измама и незаконен трансфер на 15 000 евро в чужбина, е сезирал антимафиотите, че шефът на споменатата столична следствена служба го е рекетирал. Влизайки в комбина с адвоката на Янчев – Григорий Ангелов, Станчев поискал от обвиняемия бизнесмен 15 000 евро, за да бъдат потулени заведените срещу него следствени дела. В резултат на сигнала обаче на 29 декември служителите на НСБОП хванали районния топследовател при получаване на първия транш от подкупа – 4500 предварително белязани евро.

„Присъствал съм като свидетел по делото на няколко съдебни заседания, включително и на последното от 1 април тази година, но не желая да обсъждам този случай, тъй като изпитвам съмнения, че последващите действия на някои от замесените в него лица ще ми напомнят за присъщите им подходи.“

Такъв бе лаконичният и до известна степен загадъчен коментар на споменатия бизнесмен Стоян Янчев пред „Форумът“. А „ключът от бараката“ в цялата тази нелицеприятна история е зарит в сладката територия на… Свиленградската свободна безмитна зона. Тъкмо там, и то отдавна, се води една прелюбопитна междуфирмена война, в чийто капан през 2004 г. попада и следователят Христо Станчев. Началото е колкото невинно, толкова и банално.
Всичко започва на 18 август 1998 г., когато в Хасковския окръжен съд е регистрирано едно скромно
частно дружество на име „Алфа свободна зона“ със свиленградски адрес. Основният предмет на дейност на това ООД е свързан със „складови сделки, включително организация и експлоатация на свободни зони и свободни складове по смисъла на Закона за митниците“. Съдружниците във фирмата са трима – Петър Георгиев Янев, Добрин Борисов Иванов и руският гражданин Генадий Генадиевич Сафонов. Предвид разигралите се впоследствие събития е важно да се отбележи, че Сафонов има две сестри – Галина Генадиевна Никифорова, която си живее в Русия, и Елена Генадиевна, пребиваваща в България в качеството си на съпруга на Димо Димитров Харакчиев. Той пък по времето на учредяването на „Алфа свободна зона“ ООД не е какъв да е, а… изпълнителен директор на „Свободна безмитна зона – Свиленград“ ЕАД. Дали той е ударил рамо на частното дружество, е трудно да се каже, но във всеки случай бизнесът на фирмата потръгва добре. Тя успешно оперира в управляваната от Харакчиев Свиленградска свободна безмитна зона и по договори с чуждестранни клиенти – предимно турски и украински – транспортира, складира, товари, претоварва и прави митническа обработка на солидно количество стоки. На 28 април 2000 г. обаче в „Алфа“ настъпват промени – общо 50% дялово участие на съдружниците Добрин Иванов и Петър Янев е изкупено от Стоян Янчев. Същият млад бизнесмен, който в края на 2004 г. се оказа рекетиран от шефа на Четвърта столична следствена служба Христо Станчев. Защо ли?
Отговорът може би се крие в интересния развой на нещата след появата на Янчев на свиленградския хоризонт. В края на април 2000 г. той си поделя с шурея на Димо Харакчиев – Генадий Сафонов, в съотношение 50 на 50 собствеността в „Алфа свободна зона“ ООД. Както се казва – дотук няма лошо. Интересното е обаче, че в началото на август същата година на бял свят се пръква още едно дружество,
по роднински свързано както със споменатия Харакчиев, така и със Стоян Янчев. На 2 август 2000 г. в Софийския градски съд е регистрирано „Алианс Балтика“ ЕООД, еднолично притежание на Галина Генадиевна Никифорова – сестрата на Сафонов и съпруга на изпълнителния директор на Свиленградската свободна безмитна зона. Забележителни в случая са две неща – че новата фирма има абсолютно еднакъв предмет на дейност като този на „Алфа свободна зона“ ООД и че намиращата се в далечна Русия Галина Генадиевна определя за свой официален, и то генерален, пълномощник у нас Стоян Янчев. Без да подозира, че впоследствие това ще є изиграе твърде солена шега.
Но първоначално гласуваното на Янчев доверие не е лишено от основания. Негова е идеята новосъздаденото ЕООД „Алианс Балтика“ да се заеме с реализацията на едно повече от перспективно начинание – строителството на собствен склад, който след лицензирането му да конкурира с по-евтините си цени държавната свободна зона в Свиленград.
Мястото на бъдещия обект е атрактивно – на 3 км от безмитната територия, само на 100 м от магистрала „Тракия“ и на 14 км от ГКПП „Капитан Андреево“. Изпълнението на проекта набира ускорение, паралелно с това напредват и бизнес делата на Янчев. На 19 декември 2000 г. той става едноличен собственик на „Алфа свободна зона“, изкупувайки и дела на Генадий Сафонов, като дружеството е преименувано на „Ай Ти Ес“ ЕООД. Идва обаче фаталната смяна в „голямата“ власт – държавното кормило поема кабинетът „Сакскобургготски“ и за свиленградските играчи настъпват трудни времена. На 21 септември 2001 г. Димо Харакчиев е освободен от директорския стол в „Свободна безмитна зона – Свиленград“ ЕАД. Което не е изненада – със смяната на караула се сменят и постовете. Изненадваща е друга рокада – само четири месеца по-късно – на 30 януари 2002 г., Стоян Янчев „препродава“ 50% от дела си в прекръстената на „Ай Ти Ес“ „Алфа“ на… Генадий Сафонов, родственика по сватовство на уволнения митнически шеф Харакчиев. Из Свиленград вървят нездрави приказки, че Янчев е бил притиснат да извърши сделката, но бил нанесъл ответен удар. В качеството си на генерален пълномощник на балдъзата на Димо Харакчиев – Галина Никифоровна, на 8 май 2002 г. Стоян Янчев продава едноличната є фирма „Алианс Балтика“ ЕООД другиму. Кланът „Харакчиеви“ не остава по-назад – на 13 май 2002 г. 50-процентният дял на Янчев (според твърденията му с фалшифицирано пълномощно от негово име) в „Ай Ти Ес“ ООД става притежание на Катрин Стойчева Несторова.
Местните хора твърдят, че въпросната дама била близка на бившия СДС депутат и ексшеф на свиленградската митница Георги Шишков, за чийто съпартиец се брои и Димо Харакчиев. Тъкмо Шишков е нарочен за диригент на цялата тази фирмено-митническа одисея. Основателно или не, въпросът е с повече от повишена трудност.
По-важното е, че около тия баталии както по искане на Стоян Янчев, така и на Димо Харакчиев са образувани и следствени, и граждански дела. Обвиненията и имуществените претенции са сериозни – фалшификации на пълномощни, на записи на заповед, кражба на пари и какво ли още не. В свиленградския батак затъва и подкупният следовател Христо Станчев, а адвокатът Георгий Ангелов „изневери“ на довереника си. Стоян Янчев. Той заяви пред „Форумът“, че предателството е плод на алчност, но поради известни само нему причини, отказа повече коментари по свиленградската афера. Още при нейното заплитане обаче бившият вече шеф на безмитната зона Димо Харакчиев (чието име в момента фигурира в седем частни фирми и една фондация – „Свиленград – 2000“) намекна, че в кълбото са замесени и прокурори, и съдии. Може би е прав, още повече, че в случая става въпрос за Свиленградската свободна безмитна територия, която не случайно бившият митнически бос – Емил Димитров – Ревизоро, нарича „Раят на земята“. За някои сега тя стана и адът… Споменатото решение на СГС от 1 април тази година подлежи на обжалване. Така че битката пред сляпата българска Темида продължава, а от бяла Европа все по-нервно й гледат сеира.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.