Какво да изберем – по-леко, но бързо наказание при призната вина, или безкрайни процеси с неизвестен край

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Напоследък се прокрадват мнения, че приетият през април 2006 г. ред в НПК за съкратено съдебно следствие трябва да бъде отменен за някой тежки и обществено значими дела. Казано на разбираем език, става въпрос за отмяна на съкратеното съдебно следствие и даване на наказание под минимума при признаване на вина от страна на извършителя. Чуват се гласове този ред да не може да се прилага при убийства и шофиране в нетрезво състояни. Под натиска на вече озверяващото общество се искат по-тежки наказания, без да се обръща внимание на по-важните елементи при последиците от престъплението – неотменност на наказването и признанието на вина, като форма на библейско опрощаване на виновния. Не случайно е казано, че признатият грях е половин грях.

Защо трябва да се точат с години процеси за убийства и накрая да се стигне до присъда или не и дори доо подкупване на някои съдии? Защо не се приеме, че е по-добре един убиец, след като си признае деянието, да лежи девет вместо 15 години, но процесът да е свършил за една седмица, без разпит на вещи лица, без години точене на делото? Малко журналисти знаят и информират гражданите, че съкратеното съдебното следствие е възможни само в началото на процеса, единствено пред първа инстанция, след което е невъзможно да се приложи.

Когато подсъдимият си е признал е редно това признание да му е от полза.

 Едно цивилизовано общество с правов ред, няма интерес от това присъдите да се прекалено тежки, наказанията продължителни, а да имат реално превъзпитаващ ефект. Всезнайно е в наказателното право, че един убиец ако лежи девет или 15 години няма да се превъзпита много по-добре. По-важното е да има възмездие и да бъде наказан. Противното би означавало да се изиска и приеме връщането на смъртното наказание.

Затова нека журналистите преди да говорят или препредават нечии мнения, да се запознаят по-добре с добрите практики в наказателното право. Нещо повече, нека да се видят статистиките на някой държави Европа и в САЩ, които показват, че дори е има случаи, при които за убийства се постигат споразумения с прокуратурата и  изобщо не се стига до съдебни дела. Все още в България прокуратурата не може да сключва споразумения извън съдебната зала и без одобрението на съда, което е консервативният вариант на тази техника. А да се иска отмяна на облекчаване на наказването при признаване на вина е архаизъм и крачка назад в правораздаването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.