Добрата страна на КРИЗАТА – възникващи инвестиционни възможности.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Развихрилата се финансова криза от края на 2007 г. засегна всички сектори на икономиката не само в САЩ, но и в световен мащаб. Станахме свидетели на срив на фондовите пазари по света. Кризата изплаши инвеститорите, които понесоха огромни загуби и апетитите към капиталовия пазар отслабнаха драстично. Но може би точно сега е момента да се замислим дали спадът не е бил достатъчно голям и дали някои активи вече не са препродадени и се намират на атрактивни нива за инвестиции.

Най-потърпевши бяха инвеститорите вложили парите си на развиващите се пазари. Тези пазари се характеризират с по-висок риск и като правило показват по-големи колебания на цените и в двете посоки.

 Това е и основната причина спадът на тези пазари да е средно 60-70% а при развитите той да не надминава 50 на сто. Всеки който се занимава с инвестиции знае, че поемането на по-висок риск е обвързано с очаквана по-висока възвръщаемост на средствата. Именно този факт е и в основата на нарасналия интерес към развиващите се пазари през последните години. Възможно е след големия спад някой от тези пазари да е достигнал фундаментално атрактивни стойности и да се превърне в атрактивна инвестиция в близко бъдеще.

Глобализацията в световен мащаб доведе до нарастване на корелациите между отделните активи и региони по света. Станахме свидетели на криза, при която нито един регион не остана незасегнат, но винаги има такива които се представят по-добре. Именно регионите, които разполагат със сравнителни предимства пред останалите трябва да са обект на изследване и да бъдат наблюдавани като такива, които ще са сред първите възстановили се от кризата, и които вероятно ще са в челните класации за ръст на индексите. Това са регионите, в които все още икономиката се развива с добри темпове, налице е ръст на брутния вътрешен продукт с прилични темпове, продължава да има ръст на чуждестранните инвестиции или са нетен износител на ресурси. За пазари със сравнителни предимства текущо се смятат Китай и Индия. Ясно е също и че страните, които разполагат със суровини ще се възстановят значително по-бързо от тези, които са вносителки на такива. Добър пример в това отношение е Русия, един пазар чиято икономика е изцяло обвързана с цените на ресурсите и винаги е била в полезрението на инвеститорите от цял свят.

Пазарите на суровини също не останаха незасегнати и цените на основните суровини претърпяха драстичен спад. Средно спадът при тях също доближава 70%. Цените на някои от ресурсите текущо се намират на нива по-ниски от средните им исторически стойности и това е добър повод да се замислим дали вече не са паднали прекалено много. Факт е, че потреблението на някои от ресурсите не е паднало драстично, а инвестициите за добив са намалели значително предвид трудното финансиране и текущо неизгодните за добиващите предприятия цени на суровините. С годините се наблюдава изключително силно нарастване на потреблението на ресурсите, като следствие от силния ръст на населението в определени региони. Падащите запаси, породени от липса на инвестиции и намаления добив, успоредно с относително нееластичното търсене на някои от суровините, ще бъдат предпоставка за ситуация, при която предлагането няма да успее да задоволи търсенето, което от своя страна ще рефлектира в ръст на цените. Суровините са най-добрата защита срещу инфлацията и те трябва да присъстват в портфейла на всеки инвеститор. Несъмнено спадът на цените им в един момент ще достигне крайната точка и точно тогава ще е момента да се възползваме от техния потенциал за растеж.

Историята на финансовите пазари показва че капиталовите пазари достигат дъното си и започват да се възстановяват от 3 до 5 месеца преди икономиката да започне да показва признаци за стабилизиране.

Световната икономика се очаква да започне да се възстановява най-рано през есента на 2009 г., което не означава, че икономическата обстановка ще се подобри, но пазарът ще осъзнае, че в паниката някои активи са били препродадени.

Всичко казано по-горе е не само достатъчна причина да не спираме да изследваме финансовите пазари и да търсим атрактивни инвестиционни решения, но и е знак да го направим още сега.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.