КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КАТАЛУНЦИТЕ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

 В навечерието на Великденските празници в столичния хотел „Радисън” Българо-каталунската търговска камара и каталунската фирма „АUSA”, световен лидер в производството на индустриални машини, представиха широка гама от съоръжения за строителството, товароподемно оборудване, машини за почистване и поддръжка на пътната мрежа (включително и компактни модели, подходящи за малки квартални улици), повдигащи механизми за пристанища и аерогари, специализирани машини за нуждите на военните и  полицейски подразделения.

 Събитието се проведе при голям интерес и беше уважено от множество представители на строителния бизнес, на браншовата камара „Пътища”, фирми за техническо и машинно снабдяване, депутати, военни.

 Председател на учредената в началото на 2009 г. Българо-каталунска търговска камара е Мануел Риера, който е бил съветник на няколко министъра в правителството на Каталуния /имаща статут на автономна област в Испания, със столица Барселона/ – на общественото строителство, на околната среда и министъра на публичната администрация. От 2003 г. консултира и много кметове в сферата на стратегическото планиране и инфраструктура. Г-н Риера е адвокат, член на три адвокатски колегии и на професионалната колегия на специалистите по реклама, експерт по публична администрация, маркетинг, имидж и комуникации.

 Понастоящем е и главен изпълнителен директор на испанския холдинг MTMGRUP, авторитетна консултантска фирма, специализирана в няколко направления от публичния и частния сектор – право, архитектура и дизайн, финанси, комуникации и реклама /малко повече, включително и на български може да се прочете на mtm.cat/.
 Според Мануел Риера, сега България се намира в положението на Испания отпреди 25-30 години и й предстои да измине път, който те вече са извървели по отношение на ефективни стопански проекти и усвояване на средствата от еврофондовете. За близо две години са осъществени ползотворни делови срещи с кметовете на Враца, Полски Тръмбеш, Асеновград, Кюстендил, Бобов дол за съдействие при разработването и реализирането на инвестиционни проекти и такива кандидатстващи за европейски пари, както и осъществяване на  контакти между български и испански общини с цел сътрудничество и съвместна работа. Във Враца например е обсъждан вариант към реализацията на тази идея да бъдат привлечени местни емигранти, отишли на работа в Испания, като им се окаже помощ да развият бизнеса си у нас.
 Преди няколко месеца изпълнителният директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура“ Янко Янков назначи г-н Риера за свой съветник, за да го консултира в областта на международните отношения, имидж-комуникацията и маркетинга в рамките на Европейската общност. Което автоматически означава и за да представлява поверената му институция в Брюксел.
Да, всички изложени накратко факти звучат оптимистично – представители от различни йерархични стъпала на местното и държавно управление имат квалифициран и ползващ се с европейско доверие партньор. Това иде да подскаже, че и българската страна съответно е необходимо да повиши нивото си на компетентност, активност и адекватност към проблемите ни. Иначе как ще ги стигнем каталунците? Ако използваме футболна алегория, то е все едно да се срещнат отборите на „Барса” и „Беласица”.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.