Покана за „Ден на отворените врати за родители и деца от основните училища“ в Либхер

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Покана за „Ден на отворените врати за родители и деца от основните училища“ в ЛибхерПодобно събитие се организира за първи път в България и неговата цел е да промени наложените стереотипи в обществото, свързани с производствените предприятия.

„Благодаря на един от най-големите работодатели в България – „Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД, че първи откликна и реализира моята идея за „Деня на отворените врати за родители“, казва Катя Стайкова, изпълнителен директор на сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“. „За инициативата веднага ни подкрепи началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова, която ме свърза с директорките на две основни училища в Пловдив – Катерина Василева и Марияна Найденова. Възраждащата се индустрия в България има нужда от технически кадри. Както всички знаем родителите на децата от 5-ти до 7-ми клас обикновено взимат решенията за професионалната ориентация на своето потомство. Искаме да им променим създадените преди години нагласи, че производството не предлага кариерно развитие, и че работната среда е нехигиенична и с тежък физически труд. Напротив, работните места в заводите в Тракия икономическа зона са буквално като в аптека, а автоматизацията на процесите изисква хора с техническо образование. Искаме да преориентираме децата – да учат в професионалните гимназии и след това в технически университети, защото така те ще имат наистина добра кариерна реализация в родината“, допълва Стайкова.

На 13 декември в 17.30 часа в завода на Либхер в ТИЗ за хладилници и фризери ще посрещнат родителите и децата от 5-тите класове на основно училище „Екзарх Антим I“. На 14-ти декември от 17.30 часа „Денят на отворените врати“ ще продължи с родителите и малчуганите от 5-тите класове на ОУ „Алеко Константинов“.

Пловдив е областта с най-голяма нужда от работна сила през следващите 12 месеца, според проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите. Икономиката на региона търси общо 24 720 работници и специалисти, което е дял от 12% от всички обявени нужди на работодателите в страната. В класацията по области следва София-град, която отстъпва лидерското си място на Пловдив. Проучването е обхванало 378 675 активни предприятия в страната, със съдействието на Комисиите по заетост към 28-те Областни съвета за развитие.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.