Пазар, цени и печалби за Лукойл в една графика

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Пазар, цени и печалби за Лукойл в една графика• Графиката показва очевАдното: след началото на войната Лукойл започва да реализира значителни печалби от продажбите си на българския пазар (и не само). Най-ясното доказателство е динамиката на цените на руския суров петрол „Уралс“ и цените на горивата у нас.

• От началото на 2021 г. до първата седмица на декември 2022 г. руският суров петрол поскъпва от 45 евро до 51 евро на барел – или около 12%. В същото време, безоловният бензин (цена преди акциз и ДДС) поскъпва с 94% (почти двойно!), а на дизелът – със 137% (значително над два пъти!).

• Още по-драстично е ако гледаме само изминалата година, особено и защото все търсим причини за високата инфлация в България. В първата седмица на декември 2022 г. цената на руския петрол Е ВЕЧЕ ПО–НИСКА от тази преди 12 месеца – 51 евро при над 64 евро в първата седмица на декември 2021 г. Цените на бензина обаче са с близо 20% по-високи, а на дизела – с над 45%!

• Да припомним, че България издейства в рамките на ЕС дерогация от ембаргото за руски петрол в полза на „Лукойл“. Руският петрол след началото на войната се продава с отстъпка от пазарната цена – ако сравним с „Брент“. Тя варира, но при стойностите досега можем да говорим за „свръхпечалби“ от над 100 млн. долара на месец.

• Ето нагледно как става това. Проследяваме динамиката на котировките на суровия нефт „Уралс“, преизчислени в евро и средните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с акциз и данък) на седмична база. ДО НАЧАЛОТО на войната горе-долу цените на суровия петрол и цените в България се движат успоредно. СЛЕД НАЧАЛОТО на войната кривите се раздалечават – цената на руския суров петрол се стабилизира и после спада значително, докато цените на горивата, които плащат българските потребители остава значително „отгоре“ – вижте защрихованото в сиво на графиката!

• Картинката е мисля ясна – този марж е допълнителна печалба на руската петролна компания. Засега няма предложен ефективен механизъм поне част от „ползата“ от дерогацията да се върне към българските потребители или да постъпи в бюджета.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.