Въглищата са по-скъпи от нефта

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Въглищата са по-скъпи от нефтаИзлезе „Coal 2022“ – годишният доклад за пазара на въглища на Международната агенция по енергетика. Някои основни факти:

1. През 2022 г. потреблението на въглища в света ще достигне нов исторически връх от над 8 милиарда тона или ръст от 1.2% спрямо 2021 г. Потреблението за производство на електричество от въглища ще скочи с около 3% и те ще заемат още по-голям дял – над 38%.

2. Това се случва въпреки, че цените на въглищата надхвърлиха в пъти историческите рекорди. Те са суровината с най-голям скок в цената през 2022 г. – изпреварват дори лития. Към днешна дата един тон висококачествени термични въглища (6000 kcal/kg) се продава по-скъпо от съответното количество енергия в нефт. Това е прецедент в историята – въглищата са по-скъпи от нефта!!!

3. Потреблението на въглища скача най-много в страните, вносители на природен газ – Индия (+7%/+70 Mt), Европейския съюз (+6%/+29 Mt) и Китай (+0.4%/+18 Mt). Шокиращите цени на газа буквално влачат след себе си въглищата нагоре (корелацията на графиката е ясно видима). Спад на потреблението има само там, където има евтин газ – в САЩ например.

4. За разлика от предишни години, МАЕ предвижда потреблението на въглища да се запази на рекордни нива поне до 2025 г.

5. Добивът на въглища отчита гигантски скок от 5.4% до 8 318 Mt на глобално ниво. Най-голям е той в страните, в които има най-голям ръст на енергийното потребление и потенциал за такъв в следващото десетилетие – Китай (+6% до 4.3 милиарда тона), Индия (+11% до 893 Mt) и Индонезия (+9% до 622 Mt – основно за износ към първите две).

 

Въпреки всички рекорди, докладът на МАЕ е изпълнен с многократни подчертавания, че всичко било само временно – най-вече в Европа, разбира се. Даже има цели глави, които коментират ръста на ВЕИ и как те замествали въглищата…

 

И накрая една добавка от мен, която няма да видите в доклада на МАЕ:
Най-печелившата компания по световните борси за 2022 г. се казва PT Adaro Minerals Indonesia – индонезийска въгледобивна компания, която се листва на 3.01.2022 г. в Джакарта при цена 100 рупии на акция и за три месеца достига 2,990 рупии. Днес се търгува за 1,695 рупии и има пазарна капитализация от $4.5 милиарда, което прави скок от 1,595% за годината!

 

Това е всичко, което трябва да знаете във връзка с непрекъснатата бомбардировка от медии, политици и лобисти на тема „края на въглищата“, „спасяване на планетата“, „климатична неутралност“ и т.н.

Нищо от написаното не трябва да се възприема като препоръка за инвестиции.

 

Въглищата са по-скъпи от нефта Въглищата са по-скъпи от нефта

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.