Осем месеца страдахме от липсата на слотове

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Осем месеца страдахме от липсата на слотовеНа 3-ти – меморандум с Турция, на 4-ти с Гърция. И двата включват терминали за втечнен газ. Добре е, че имаме двама съседи с терминали за втечнен газ. Нека се конкурират и да ни предлагат по-добри условия. Това дългосрочно е добре.

Лошата новина е, че закъсняхме много. От края на април 2022 година е ясно, че в настоящата ситуация най-добре е да имаш слотове на терминали за втечнен газ и да купуваш директно газ, а не от посредници. Така че вече осем месеца страдахме от липсата на слотове – и това продължава и през януари 2023 г. Грубо казано, Булгаргаз може да купи по-евтин газ, но няма слотове къде да го разтовари, затова купува газ от посредници, които имат слотове. Дано това да се промени по-нататък през годината.

Ситуацията ще се отпуши до една година когато в експлоатация ще влезе терминалът в Александруполис, в който България е акционер и има гарантирани слотове. Но междувременно, трябва да се разшири и газовата връзка с Гърция, за да може да поеме увеличените количества газ.

 

 


 

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
П Р Е С С Л У Ж Б А
Правителството одобри Меморандум за разбирателство между министерствата на енергетиката на България и на Гърция
Един или повече гръцки доставчици на националната система за пренос на природен газ, управлявана от DESFA, следва да се регистрират като потребители на българската преносна система, както е предвидено в Мрежовия кодекс на „Булгартрансгаз“ ЕАД. По този начин те ще могат да резервират капацитети за нагнетяване и добив в ПГХ „Чирен“ за максимален общ обем на съхранение от 0,7 TWh.
От своя страна слотове и капацитет за съхранение, както и съответният капацитет за регазификация от терминали в Република Гърция, могат да бъдат резервирани от един или повече български доставчици на националната газопреносна система, управлявана от „Булгартрансгаз“ ЕАД. Те ще използват втечнен природен газ за директно снабдяване на крайните потребители на територията на България за максимален общ годишен капацитет за регазификация от 2,0 TWh.
Меморандумът ще бъде сключен за 12 месеца и ще влезе в сила след ратифицирането му от Народното събрание на Република България.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.