МАЕ практически признава, че бързият енергиен преход към ВЕИ е невъзможен!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

МАЕ практически признава, че бързият енергиен преход към ВЕИ е невъзможен!Никога не съм си представял, че безумието по върховете на световната енергетика може да достигне такива умопомрачителни нива…

 

Международната агенция по енергетика е публикувала поредния утопичен доклад за енергийния преход към нетни нулеви емисии, базиран единствено на ВЕИ, електрификация и водород – Energy Technology Perspectives 2023. Сред изобилието от пожелателни приказки в него (като например вдигане на инвестициите в прехода до 4.5 трилиона долара на година – тия хора доларите за нищо ги нямат!) се намират и такива, които за мен са особено шокиращи с нивото си на невменяемост.

Графиката показва какво трябва да се случи в добива на критичните материали, за да има достатъчно мед, никел, литий и други метали, за да се реализират плановете на световните енергийни плановици за 2030 г. Следват цитати от доклада:

 

1. Годишните инвестиции на минните компании в периода 2023-2030 г. трябва да надхвърлят 7 ПЪТИ средните инвестиции за периода 2016-2021 г.
2. Всички крайни инвестиционни решения трябва да бъдат взети в периода 2023-2025 г., тоест днес и утре.
3. Само за добива на мед, литий, никел и кобалт необходимите инвестиции са около 130 милиарда долара годишно за периода 2023-2025 г. Те трябва да бъдат насочени към всеки минен проект, който вече е в процес на издаване на разрешителни. Това е еквивалентно на инвестициите в цялата глобална металодобивната индустрия за 2021 г. (вкл. злато!), което предполага удвояване на общите инвестиции в сектора през 2023 г.

 

Допълнително изискване на умниците от МАЕ е всички тези минни операции да се случат в условия на мигновена декарбонизация – едва ли не от утре всички машини в сектора стават електрически и се захранват само от ВЕИ… Да, добре!

Забележете, че цялата тази изумителна инвестиционна и добивна активност трябва да се случи в условията на рекордни цени на енергията, висока инфлация и гонещи я лихви, война с участието на най-богатата на реурси страна в света и масово противопоставяне срещу всеки един минен проект по света.

Ако аз финансирах МАЕ, отдавна бих я разпуснал така или иначе. Този бисер на болния активизъм обаче надминава въобръжението ми със светлинни години. Никога не съм си представял, че безумието по върховете на световната енергетика може да достигне такива умопомрачителни нива…

А даже не коментирам какво тотално унищожение на природата би представлявало всичко това!!!

Това не е препоръка за инвестиции.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.