Ще оцелеят ли въглищата?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Ще оцелеят ли въглищата?Ще оцелеят ли въглищата при цена от 100 евро и нагоре за въглеродните квоти?

Зависи!

 

От цената на електроенергията в Европа.

Ако цената е висока – може би. Ако цената е ниска – няма! При висока цена на електроенергията, разходите за въглеродни квоти биват погълнати и има печалба. Печалбата е основно за държавата, а тя използва тези средства за поддържане на ниски цени за домакинствата (изкуствено и регулирано), така и за компенсации за бизнеса без да търси средства от други източници, за разлика от други страни в ЕС. 

 

От успеха на ВЕИ!

Ако ВЕИ успеят да изместят изцяло въглищата, въглищата нямат шанс. Това условие само по себе си е отделна проблематика. Има нужда от отговори на въпросите какво, колко, къде, как и кога. За България заместване на дори половината капацитет на въглищните централи с ВЕИ ще изисква огромен финансов ресурс и много години за получаване на разрешения и строителство. Много често не осъзнаваме колко време отнема реализиране на едно инвестиционно намерение в България, а и в Европа. Макар ВЕИ да имат етикет на “зелена” технология, то природозащитните неправителствени организации са скептични към природосъобразността на повечето ВЕИ, построени върху водни площи, миграционни пътища, била на планини, ливади, пасища и други необработваеми земи.

 

От метеорологичното време и ВЕИ технологиите.

Минусът на ВЕИ е ясен. Не грее слънце и духа вятър на нас когато ни се иска.Ако ВЕИ не успеят да се балансират, План Б е задължителен. Ако вече си инвестирал млрд. за ВЕИ мощности, равни на въглищата, всяка допълнителна нужда от план Б, включваща въглища (или природен газ), ще е още по-голям натиск върху цената на крайния продукт. Твърде вероятно е токът да е “безплатен” при слънце и вятър и ужасно скъп при липса на слънце и вятър. Или имаме план Б, или чакаме слънцето и вятъра, за да имаме ток. Второто не е толкова лесно за изпълнение технологично. Авариите ще са много при него. Но като цяло не е добра идея да зависим от нещо, над което имаме минимален контрол.

 

От политиката на ЕС към АЕЦ.

Реално пътят на ВЕИ и АЕЦ са еднакви. И двете изискват пълна електрификация. Може би ЕС, ако не беше избрал природния газ за производство на ток, а ядрената технология, много проблеми нямаше да съществуват. Може би…

АЕЦ е решение и за България. За топлофикациите не, но за въглищата – категорично. А и ако ЕС даде зелена светлина за АЕЦ, това ще намали драстично флуктуациите в цената на електроенергията. Няма да е много евтино, както е при въглищата, но в крайна сметка получаваш енергия без замърсяване на въздуха и без така важния за всички въглероден диоксид.

 

Отоплението

Може и да не осъзнаваме, но отоплението сериозен разход на ЕС, а и у нас. В ЕС повечето домакинства са газифицирани. Ако продължат да употребяват газ, цената на газа ще е висока. Не се лъжете от “ниските” цени на газа през зимата на 2022/2023 г. Ако Европа не намери алтернатива на природния газ за бита, а и за индустрията (но и това е друга дълга тема сама по себе си), цените на природния газ ще са много високи. Но тези цени няма да са непосилни за ЕС. Газ има, стига да има кой да плати. Големият интерес на ЕС във втечнения газ (защото тръбен е възможен само от Русия) тласка други страни да търсят алтернатива във въглищата. Високата цена на природния газ автоматично означава и висока цена на въглищата. Този проблем в България е доста по-различен. По-голяма част от домакинствата в България се отопляват на твърди горива (т.е. на дърва и въглища) и електроенергия. Само в големите градове има централно отопление (и то частично) и газификация. Отоплението на газ и у нас е лукс, а топлофикациите успяват да поддържат народни цени с цената на гигантски загуби, т.е. става дума за изкуствено ниски цени. Поради това решението за отоплението ще повлияе много сериозно на съдбата на въглищата. Ако има адекватно и не толкова скъпо решение за отопление, въглищата ще загинат, но при липса на адекватно решение – въглищата ще са царят на енергетиката ни може би и след 2038 г.

 

 

Блогът на Рашид Рашид

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.