Стара Европа се държи като пенсиониран милионер

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Стара Европа се държи като пенсиониран милионерОнзи ден участвах с лекция в Трета зимна школа „Енергетика и климат“ на Стопанския факултет. Говорих на тема „Енергийният преход в сблъсък с пазара на ресурси“. За час се опитах да мина през някои базови въпроси като:

 

Какво представлява т. нар. „енергиен преход“?
Как са се случили подобни процеси в последните 200 години?
Какъв е статусът на прехода към днешна дата?
Какви са ресурсните изисквания и реалности?
Какви са последствията засега?
Какви са възможните решения?

 

В резюме:
Енергийният преход се случва, но ще отнеме много повече наука, ресурси и време, отколкото ни се иска! Освен това, светът (и най-вече Европа) отказва да върви по прекия път към декарбонизация, залагайки на технологии, които не само не могат да изпълнят задачата в огромния й мащаб, а даже я усложняват допълнително.

 

Няма да коментирам детайлите, но искам да се спра на едно фундаментално послание, за което ще ползвам приложената инфографика. Това не е теория, а основен емпиричен факт в енергийната икономика. Тя няма нужда да бъде доказвана, защото представлява наблюдение, а не произлиза от някаква хипотеза.

 

Доминиращият източник на енергия за готвене и отопление на домакинствата е пряко свързан с нивото им на доходи. Зависимостта е очевадна както при сравнение между отделни страни, така и вътрешно във всяка една страна. За съжаление в България имаме пряк поглед върху цялата скала – от най-бедните хора, които се топлят със събраните от близката гора съчки, до гигантските палати на милионерите, които са на газ или термопомпи. В най-ново време към графиката могат да бъдат добавени и енергийните източници за придвижване – от краката, конете и колелетата, през старите бракми и новите конвенционални автомобили (нефт), до електромобилите (ток).

 

В перспективата на тази графика, Стара Европа се държи като пенсиониран милионер, който си пуши пурата на слънчевата тераса с поглед към прекрасната градина, докато си зарежда Теслата в гаража от батерията, която е пълна с тока от фотоволтаиците на покрива. В това време едни много хора чистят къщата, косят градината, мият колата, поправят всичко в сложните системи на къщата, за да изкарат някой лев и да нахранят семействата си. А пенсионираният милионер си откъсва свеж биодомат (собствено производство) като междувременно им обяснява как и те трябва да живеят като него, защото така е „правилно“ и „морално“ спрямо бъдещите поколения.

 

Знам, че може да звучи крайно, но ми се струва, че енергийният преход в настоящата си формула ще доведе до брутален класов сблъсък. Историята показва, че в такива ситуации поведение от типа „Щом няма хляб, яжте пасти!“ не се отразява добре на физиката на тялото – било то и особено мастито и височайшо.

 

Струва си да се изчетат детайлите по инфографиката – много са образователни!

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.