Българинът се лъже само веднъж

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Олио на промоцияНе знам дали сте забелязвали, но почти ежедневно се цитират данни за цените на едро от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Странното в тези данни е, че те често нямат особена връзка с пазарната реалност.

Ето, например, днес гледаме в бюлетина на комисията цена на олио на едро от 3.72 лв. Обаче, ние знаем, че международната цена на олиото на едро е около 1 долар на литър. Т.е. международната цена е около два пъти по-ниска от родната цена на едро. Парадокс.

Не само това, но в момента в някои магазини като Т-Маркет олио се продава за 2.79 лв. (вярно, на промоция, но все пак). Цената на дребно е по-ниска от цената на едро, което е също парадокс.

Така че „цените на едро“, публикувани от Комисията по стоковите борси не са особено представителни за пазара в България. По-внимателно с тяхното цитиране и ползване като някакъв репер.

А иначе, цената на олиото беше изкуствено вдигната миналата пролет със слухове за дефицит на олио и изкуствено създадена паника. Отне твърде много време, за да започне успокояване на пазара на олио и неговата цена да се върне в някакви нормални рамки. Това съвсем заслужено е обект на интерес от антимонополните органи, защото явно има някакви проблеми, които забавят пазарните сигнали. Друг е въпросът, че до момента няма никакъв резултат от тези проверки.

Слуховете за дефицит на олио миналата година бяха охотно разпространявани от руските тролове във фейсбук, които пробутваха и всякакви други фантасмагории – например, че Европа ще остане без пържени картофи заради липса на олио или че Европа ще загине от студ през зимата и т.н. Това не е просто пропаганда, но и пазарна манипулация – така че регулативните органи трябва да разследват тези организирани групи от тролове и техните ръководители и да им наложат съответните тежки глоби и санкции.

Научен от комунизма, че всяка криза води до дефицит, българинът лесно вярва в слухове за дефицит на някакви хранителни стоки. Това е лошо. Но доброто е, че българинът се лъже само веднъж – веднъж можеш да го излъжеш, че ще има дефицит на олио, но после никога повече няма да ти повярва. Това е полезно, показва, че хората не повтарят същата грешка. Още по-полезно ще бъде ако въобще спрат да вярват на глупотевините на руските тролове.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.