10 причини България да подкрепи предложения от Европейската комисия Закон за критичните суровини

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

10 причини България да подкрепи предложения от Европейската комисия Закон за критичните суровиниПреди седмица Европейската комисия публикува драфт-версия на нова регулация – Закон за критичните суровини (Critical Raw Materials Act). Целта му е да се създадат нужните предпоставки ЕС да намали зависимостта си от внос на критичните за енергийния преход, дигитализацията и военната индустрия суровини. Идеята е Европа да добива, рафинира, произвежда и рециклира много повече литий, никел, редкоземни елементи, мед и т.н.

Графиката представлява прогноза за размера на пазара на критичните за енергийния преход суровини на глобално ниво през 2028 г. Очакванията са за обща стойност от около 800 милиарда долара, като медта заема почти половината от тях. Според мен това е доста консервативна оценка, тъй като се основава само на ръст на добива (4.2% годишно за медта), но не и на цената.
Пазарът на мед през изминалата 2022 г. е около 300 милиарда долара, а всички останали общо не надхвърлят 150 милиарда. С две думи, най-краткото описание на т. нар. критични или стратегически за Европа суровини от икономическа гледна точка е „Мед и други“.

 

Това е невероятен шанс за България, защото:

1. Ние сме на трето място в Европа по добив на медни руди.
2. България е в топ 6 на вносителите на медни концентрати в света.
3. България е третият най-голям износител на нерафинирана мед в света за 2020 г. и център на рециклирането на мед в Европа.
4. Продажбите на мед и медни продукти дават около 10% от износа на България.
5. Преди броени дни Аурубис България обяви планове за нова голяма инвестиция в завода в Пирдоп, която ще ни изкачи нагоре в класирането на производителите на рафинирана мед.
6. Мините на Асарел-Медет, Елаците-мед и ДПМ Челопеч непрекъснато инвестират в модернизация и увеличаване на добива.
7. България разполага с множество нови находища с доказани запаси и голям потенциален ресурс за изграждане на нови мини.
8. Все повече компании у нас използват произведената в България мед и произвеждат изделия с по-висока добавена стойност.
9. За разлика от повечето страни в ЕС, България все още разполага с квалифициран човешки ресурс, способен качествено да върши гореописаната работа.
10. За разлика от повечето страни в ЕС, България все още разполага с електроенергийна система, способна за осигури нужната за мините и металургията изобилна, надеждна, чиста и евтина енергия.

 

Медта е в основата, но България е в силна европейска позиция и при други метали. Благодарение на КЦМ сме сред водещите страни в добива, производството и рециклирането на олово и цинк . Освен това притежаваме и големи находища на манган и волфрам, които не използваме адекватно.

Законът за критичните суровини на ЕК е шанс за България да заеме стратегически важно място в Европейския съюз. Остава само да се възползваме по умен начин…

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.