Слънчевият канибализъм дойде и в България!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Слънчевият канибализъм дойде и в България!Вече можем да се наречем „развит“ пазар за модерни ВЕИ.

Когато в началото на миналото лято – насред умопомрачителните рекордни цени на тока, включително по обяд – предричах неизбежното идване на нулеви и отрицателни цени и то още през идващото лято, много хора се подсмихваха и подиграваха…

Признавам, че не познах съвсем – фотоволтаиците се увеличиха толкова бързо (вече май стигнаха 2 GW, но в Гърция са много повече), че явлението се появи още посред зима, а с пукването на пролетта се проявява в пълен мащаб и почти ежедневно.

Таблицата е извадка от цените ден-напред на Българската електроенергийна борса за периода от 24.03 (петък) до 28.03 (вторник). Първата колонка показва часовия интервал на дена, втората мерните единици, третата вече дава цените (BGN/MWh) и продадените количества (MWh) за 24.03. Следващите са за слънчевите дни от събота до вторник и в тях съм пожълтил някои особено шокиращи стойности, вкл. доста под 1 лев!!!

Графиката пък показва цялото денонощие, но само за неделя, 26.03 – там добре се вижда как цените клонят към нулата от 10 до 15 часа през деня и после излитат над 200 BGN/MWh по време на вечерния пик на потреблението след 18:00 часа.

Само си представете какво ще стане лятото, когато товарът устойчиво падне на 3500-4000 MW, a АЕЦ Козлодуй покрива 2100 MW от тях!?!

Ако прочетем тази информация от строго пазарна гледна точка, посланието звучи така:
Всеки допълнителен ват инсталирана мощност слънчева енергия е абсолютен боклук. Неговата работа ще дава нулева добавена стойност. По-лошо – той ще създава само проблеми и разходи, защото трябва да се балансира. Такава инвестиция няма как да донесе печалба на пазарна основа – ще трябва да се търсят начини да бъде субсидирана.

С две думи:
До вчера искаха субсидии, щото били иновативни, скъпи и щели да спасят света. От утре ще искат субсидии, защото пазарът не оценява достойно тока им, ама те пак щели да спасят света.

Това е положението и то не може да бъде променено със силата на желанието. Само много бързо пускане на наличните и изграждане на нови ПАВЕЦ може малко да помогне…

Важна добавка – явно има нужда от обяснение:
Представете си, че имате завод. Вие сте инвестирал милиони в слънчеви панели с идеята да пестите от скъп ток. Обаче токът на пазара ден-напред струва 1 лв., а панелите ви точно в това време ви дават МНОГО ток. Ползвате тях, а не безумно евтиния ток от пазара…

Как ще се чувствате? Кога ще избиете инвестицията?

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.