„Алеф“ увеличи семейството на пазителите на паметта

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

„Алеф“ увеличи семейството на пазителите на паметтаДиректор на училище и преподавател по литература са новите носители на званието

Верен на идеята си да спасява от забрава събития и хора – пример за човешка доблест и морал, Център „Алеф“ увеличи семейството на пазителите на паметта. По повод 10-годишнината на литературната си надпревара сдружението удостои с почетното звание директорът на 134 СУ „Димчо Дебелянов“ – София Ort school Весела Палдъмова и Емилия Владева, преподавател в Езикова гимназия „Христо Ботев“ – гр. Кърджали.

Да бъде своеобразен възкресител на паметта е една от каузите на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Новите носители на званието през годините неотменно са изразявали своето съпричастие и подкрепа в усилията на сдружението да противостои на забравата и да спомага за изграждане на активна гражданска позиция у младите хора, като прави да звучат по-категорично струните на човечността и добротата в контрапункт на езика на омразата, който надделява в съвременния свят. Повече от 100 са възпитаниците на двете училища, участвали в изданията на международния литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ и заемали призови места в класирането. С това те са се превръщали в неизменни възкресители и разпространители на уникалния български акт – спасяването на 48 000 евреи от хитлеристката машина за унищожение и утвърждаване каузата на общочовешките ценности в съвременния свят.

Отличието „Пазител на паметта“ бе учредено през 2018 година. То се връчва за съхраняване и популяризиране на историческата памет, за примери на проявен хуманизъм и толерантност. Първият носител на званието е кметът на Община Бургас Димитър Николов като наследник на д-р Дянко Пръвчев, кмет на града през 1943 г, предотвратил депортацията на бургаските евреи към лагерите на смъртта. През годините наградата е присъждана на политици, педагози, историци и общественици.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.