Германия затвори и последните си ядрени централи!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Германия затвори и последните си ядрени централи!В нощта на 15.04 наистина се случи – Германия затвори и последните си ядрени централи!

Прогнозата ми, че Германия все пак няма да го направи на фона на енергийната криза, войната с Русия и плановете си за бърза декарбонизация, се оказа погрешна. За пореден път подцених нивото на политическа инерция и невменяемост…

Федералното правителство изпълни едно старо решение, което отдавна вече няма обществена подкрепа – социологическите проучвания от последните години ясно показват, че средният германец вече по-скоро желае запазването на ядрената енергетика. Експертна подкрепа това решение никога не е имало – масово професионални икономисти, енергетици и еколози винаги са го заклеймявали като неадекватно.

 

Ето една проста сметка, която показва колко абсурдно е всичко от гледна точка на декларираните цели за спиране на въглищата и намаляване на въглеродните емисии:

През 2002 г. Германия има 22.4 GW АЕЦ. Те намаляват до 4.1 GW през 2022 г. В това време инсталираните мощности на фосилни горива (лигнит, въглища, газ и петрол) се увеличават от 74.2 на 74.7 GW. Ако към тях прибавим и биомасата (която се счита за въглеродно-неутрална, но това е просто смешно!), тогава говорим за ръст от 75.5 до 84.1 GW. Всички тези централи са нужни, защото осигуряват надеждна енергия – за разлика от 130 GW слънчеви и вятърни централи, които са изцяло покрили ландшафта на страната.

През 2022 г. само 4.1 GW АЕЦ произвеждат 32.8 TWh въглeродно-неутрална енергия, което е 6.7% от всичкия ток в Германия. Ако Германия просто беше запазила всичките си 22.4 GW АЕЦ (напълно възможно – в САЩ подобни АЕЦ вече са лицензирани за 80 г. работа!) и те работеха със същата производителност, щяха да дадат 173.6 TWh. Това е повече от всичкия ток от лигнитни, въглищни и петролни централи през годината. Германия има много газови централи, които биха могли (на теория; на практика не е толкова лесно) да поемат напълно ролята на останалите фосилни горива в осигуряването на балансова и пикова енергия – те точно затова се изграждат. Тоест, Германия щеше вече да е в състояние за затвори всичките си лигнитни и въглищни ТЕЦ, ако беше запазила ядрената си енергетика. И това можеше да се случи без да инвестира трилион евро, да унищожи ландшафта си, да постигне 3 пъти ръст на цените на тока и накрая да се окаже на прага на енергиен колапс.

 

Така или иначе, огромният ръст на енергийно потребление по света отдавна не се случва в Германия, нито в Европа. Случва се в Китай, Индия и останалите страни в Азия. Според най-прясната информация в Китай в процес на строеж, разрешителни и планиране се намират 228 големи ядрени реактора. В Индия е одобрено изграждането на още 10. А това е само върхът на айсберга. Единични ядрени реактори вече има и в арабските страни, а десетки са в процес на изграждане.

За пореден път Европа допуска Германия да бъде страната, която определя бъдещето на всички ни. Отново посоката е погрешна и крайният резултат може да бъде катастрофален. Историята има навика да се повтаря – най-вече там, където никой не си взема поуки от нея…

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.