Забележително изказване на шефа на ExxonMobil Дарън Уудс

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Забележително изказване на шефа на ExxonMobil Дарън УудсБизнесът ни за водород и улавяне и съхранение на въглерод има потенциал да надмине стария ни бизнес за добив на нефт и газ.

ExxonMobil е най-голямата западна нефт- и газодобивна компания, така че не е зле да разберем какво точно казва този човек и какво значи това за света…

Първо, Exxon вижда огромен потенциал в това да улавя и съхранява въглеродните емисии от собствения си добив и рафиниране, така че да продава „въглеродно-неутрални“ горива и продукти на нефтохимическата индустрия. В добавка, те виждат още по-голям потенциал да правят същото упражнение за целия свят. Първият им договор за улавяне и съхранение на въглерод от завода за „зелен“ водород на немската Linde в САЩ е вече наличен.

Exxon планира да сключи подобни договори с цялата голяма индустрия по света. Все пак те са тези, които имат технологиите, подземните резервоари (стари нефтени и газови находища) и най-вече огромните финансови възможности, за да го направят.

Шокиращото в случая е, че точно Exxon и подобни компании вероятно ще се окажат най-големите печеливши от натиска за „декарбонизация“ на всяка цена.

Най-страшното последствие от цялата работа обаче е другаде:
Замислете се какво всъщност ще създава една гигантска индустрия за улавяне и съхранение на въглерод, която ще привлече капитали в трилиони и ще прави умопомрачителни печалби? Каква добавена стойност ще дава на човечеството? Какъв полезен продукт ще се произвежда и коя точно нужда на хората ще задоволява? Как ще се отразят тези допълнителни разходи върху цените на енергията за всеки от нас?

Оставям въпросите отворени – нека всеки си отговори сам…

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.