Изкуствения интелект ще промени образованието?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Изкуствения интелект ще промени образованието?Вживяващи се като специалисти по педагогика хора са започнали да фантазират как „изкуствения интелект ще промени образованието“. Говорят как вече писането на есета и други текстове щяло да се трансформира в развиване на умения за проверка на достоверност и съответно редактиране на генерирана от GPT-технологиите информация.

Простете, но това е точно толкова глупаво, колкото да кажете, че калкулаторът е направил ученето на аритметика излишно, защото на хората в практиката им е достатъчно да знаят как да боравят с него и нищо повече. По същият начин навремето бях слушал как в университета не трябвало да се изучава класическата линейна алгебра, защото можело задачите да се решават с много по-ефективни числени методи директно на компютър. Добре, ще седне студента на компютъра (ще вземе ученика калкулатора), ще въведе неясен за него вход и ще получи някакъв неясен за него правилен отговор. Какво се научи от това? Нима забравихте, че ценното при решаването на една задача не е нейния отговор, а са разсъжденията в самото решение?

Същото е за всяка наука. Докато се учим да рисуваме не е толкова важен крайния продукт от аматьорската ни картина, а е важен самия процес, с който изпробваме различните техники, с които грешим и после се поправяме. Същото е с музиката. Същото е с историята – не е важно просто да възпроизведем някакъв текст с дата и факти за дадено събитие, а е важен цялостният наш (личен) анализ за него, сблъскването на тези и контратези за причините довели до него, и т.н. Същото е с литературата, където не е важното просто да изпапагалстваме „какво е искал да каже авторът“, така както някой друг го е интерпретирал, а трябва сами да измислим и изградим наша собствена лична теза за това. И т.н.

Тези GPT технологии наистина могат да бъдат удобен инструмент в практиката и вероятно ще бъдат за мнозина. Не мога да проумея защо някои хора са решили, този инструмент трябва да спре развитието на естествения интелект на учениците…

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.