Банковата криза в САЩ не е спряна

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Банковата криза в САЩ не е спряна• Преди месец коментирах, че First Republic Bank вероятно ще е следващата фалирала в САЩ.

• След като от началото на март акциите ѝ изгубиха 95% от стойността (спадайки с над 60% само през последните няколко дни) от 123 до 6 долара за акция, днес Федералният резерв, Министерството на финансите и Федералната корпорация за застраховане на депозитите започнаха да обсъждат планове за спасяването ѝ.

• Те се случват в контекста на продължаващ отлив на депозити от над 500 млрд. долара. В Европа Banco Santander също регистрира отлив на депозити през първото тримесечие.

• Доста очевидно, значителна част от тези депозити се насочват към паричните фондове, които в момента предлагат доста по-добра доходност от депозитите. Активите на търговските сред тях нараснаха с над 100 млрд. долара от края на февруари. Общо активите на паричните фондове (институционални + търговски) се изстрелват от 4,9 до 5,2 трлн. долара от началото на март.

• Според мен друг значителен дял от средствата на вложителите беше насочен към сигурността на златото, което доведе до поскъпването му над 2 хил. долара за тройунция.

• Банковата криза в САЩ не е спряна. Федералният резерв инжектира все повече средства в банките чрез различните си инструменти, включително новата Bank Term Funding Program (BTFP). Научете защо – Инвестиционното злато блести в текущата финансова криза в САЩ.

Даниел Василев – Tavex.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.