Откакто Газпром врътна кранчето, цената на газа в Европа постоянно спада!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Откакто Газпром врътна кранчето, цената на газа в Европа постоянно спада!• От лятото досега цената на природния газ на европейските борси се срина с близо 90%. Цената на газа се върна на нивата от лятото на 2021 година.

• Звучи странно – спирането на доставките от Газпром доведе до спад на цената. Всъщност е логично. Когато от пазара излезе монополист, който изкуствено манипулира цените, нещата се подобряват.

• Целта на Газпром беше съвсем друга, да остави Европа без отопление и осветление през зимата и да вкара икономиката в тежка криза. Но това не се случи. Европа построи в рекордно кратки срокове нови терминали за втечнен газ и газопроводи, с което осигури конкурентни доставки. Бяха постигнати рекорди в инсталирането на евтини соларни панели и термопомпи и бяха пуснати в експлоатация няколко нови ядрени централи.

• България също даде своя принос – например със завършването на газопровода до Гърция и с договора за използване на турските терминали. Важно е тези усилия да продължат с ускорени темпове и през настоящата година, за да се гарантира енергийната сигурност на континента.

• Има потенциал за допълнително намаление на цените през следващите няколко години. Редица нови терминали за втечняване на газ ще бъдат завършени в Северна Америка, Катар и други производители, което ще увеличи предлагането на газ. По-ниски цени се постигат и с подписване на дългосрочни договори в конкурентна среда. Конкуренция за газа от по-евтини местни източници на енергия също ограничава цената му.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.