БРИКС – алтернатива на ЕС и НАТО? Идейният крах на българските русофили

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевГласуването за пръв път на Китай „за“ резолюция на Общото събрание на ООН, която осъжда агресията на Русия в Украйна, ясно показва, че Пекин няма никакво намерение да подпомага Путин политически, камо ли военно. Напротив, Украйна използва закупени на пазара и усъвършенствани китайски дронове.

Китай и Индия има свои интереси, различни от тези на Русия. И това буквално сгромолясва тезата на родните ни русофили, които търсят да намерят нова опорна точка на своята антизападност. Защото ясно съзнават, че не можеш да искаш излизане от ЕС и НАТО /говоря както за твърдата , на Възраждане, така и за „меките“, на БСП, версиите на компрометиране на членството ни в тези две организации/.

Пропагандатори като Иво Христовци, Дачковци, да не ги изреждам, не смогват да осмислят тази реалност, камо ли да убедят привържениците си, че за тях има позитивен изход от войната в Украйна.

След като се провалиха в прогнозите си за войната в Украйна /било немислимо/, след това преминаха спешно в режим – няма как Путин да не спечели, което не стана и ги доведе до всемирен песимизъм, обявиха, че „светът отива към катастрофа“ /само защото същият този свят не върви в тяхната посока/. Няма как да убедиш последователите си, че Русия не губи войната. И последната опорка – за ядреното оръжие, също се изпари.

За това измислиха новата стратегическа цел, алтернативна на членството ни в ЕС и НАТО – България трябва да се присъедини към БРИКС, да стане част от тази общност, която е антитеза на ЕС и НАТО. 19 страни вече чакали на опашката. Нито една страна от Европа няма на опашката, пък и БРИКС няма тези елементи на интеграционна плътност – политическа, икономическа, финансова и военна, за да бъде алтернатива на ЕС и НАТО. Щяха да премахнат долара в търговията помежду си – Индия и Русия да плащат в собствените си валути, и като видяха колко „стабилни“ са спешно изоставиха тази идея.

Основното в тезата на родните русофили е, че тъй като губещата Русия не е никак привлекателна алтернатива, ако излезем от ЕС и НАТО, за това, давайте да вдигнем залозите да осмислим бъдещето на родната антизападност в по-глобалните рамки на БРИКС. Не влизаме в Еврозоната, излизаме от ЕС и НАТО и прочие.

Скудоумието в тази постановка е прекалено самоизтъкващо се.

Първо, идеята, че Русия и БРИКС са тъждествени понятия, или че Русия може да наложи своята версия на отношения със Запада на развитие на Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка е откровена глупост. Дори няма да го доказвам, защото е обидно за интелекта на всеки българин. Достатъчно е да видим че нито една от другите страни членки на БРИКС, извън Русия, не подкрепя агресията и в Украйна, даже напротив, те са част от общата глобална реакция и нерядко се съобразяват със санкциите. Това важи не само за Китай, но и за Индия и за Бразилия.

Второ, всяка една от тези страни, разглежда Запада като стратегически партньор, много по-важен за собственото си развитие, отколкото Русия. От тук идеята, че Русия ще зарази със своята антизападност БРИКС, не струва пукната копейка – трудно е да се намери друг израз за крайна обезценка.

Мога да продължа с анализа, но няма смисъл да се оборва скудоумие, защото така се награждава авторите му.

Само ще кажа, че родните пропагандатори на Кремъл, все по-остро ще осъзнават, дълбочината на несъответствието между идеологическите им конструкции и реалността, необратимата ерозия на идейната им опора – служенето на Кремъл и Путинизма. В контекста на събитията в Украйна, все по-ярко блести с отсъствието на алтернативен позитивен дневен ред, който да предложат на българина. За това се ориентират към скепсис, към отрицание на ЕС и НАТО и на ценностите, които ни свързват с Европа. От тук имат два пътя, които не е изключено да се пресичат – единият е депресията, другия е агресията. Интелектуалците им ще бъдат все по-склонни да обявяват „края на света“, копейкиновците да клатят доверието и намират кусури в това да бъдем част от Европа, но най-вече да дестабилизират и блокират възходящата ни интеграция и единодействие със Запада.

За повече нямат сили, но да дърпат спирачката, все още имат.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.