Колко евтина била вятърната енергия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Колко евтина била вятърната енергияАктивисти, лобисти и политици продължават да обясняват надълго и нашироко колко евтина била вятърната енергия и затова трябвало да има много и навсякъде…
Не се ли чудите тогава защо след 50 години на субсидиране (започнали са още през 70-те), правителствата продължават да налагат, промотират и подпомагат изграждането на вятърни централи по всякакви начини?

Само два факта:

1. Себестойността на производството на вятърни перки е скочила с 38% само за последните 2 години и се е върнала на нивата от 2012 г. Средната цена на критичните метали в тях е скочила с 93% в сравнение с цените отпреди ковид.

2. Всички големи играчи в производството на вятърни мощности – Vestas, GE, Siemens Energy, Nordex и др. – търпят тежки загуби през последните две години. И това се случва въпреки безбройните форми на подпомагане, на които се радва тази индустрия.

 

Колко евтина била вятърната енергия Колко евтина била вятърната енергия

 

Малко хора си дават сметка, че огромен дял от спада в цените на вятърните перки в годините 2012-2020 се дължеше на три фактора:

 

1. Срив на цените на металите.

2. Изключително ниски и падащи лихви – буквално безплатен капитал.

3. Срив на цените на базовата енергия – нефт, газ и въглища – която стои зад производството им.

 

Днес отново вятърната индустрия моли за ново подпомагане по всякакви начини. И го получава безпроблемно – както в ЕС, така и в САЩ. Разбира се, най-много печели Китай, който произвежда основната част от металите и компонентите.

 

Друг интересен момент, който много хора пропускат:

Все по-често в Западна Европа и други региони с високо проникване на вятърна енергия се наблюдават дълги периоди на отрицателни цени на тока, които се дължат на неспособността да управляваме вятърната енергия. Това значи, че всяка нова, все по-скъпа турбина, създава все повече отрицателна стойност за пазара, тоест за цялата икономика.

 

Не се притеснявайте за инвеститорите във вятърни паркове – те получават своето дори, когато реално рушат електроенергийната система – а всички потребители плащат. Трудно ми е да се сетя за по-безумен начин да гориш парите на данъкоплатците!?

 

Всъщност сетих се – да правиш същото със слънчевите централи, при които историята е много подобна.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.