Дори Гърция се отърси от популизма

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Дори Гърция се отърси от популизмаПреди около десетилетие Янис Варуфакис водеше популистите, които искаха да извадят Гърция от Еврозоната. Онзи ден на изборите партията му получи само 2.6% и изпадна от парламента. Дори Гърция се отърси от популизма.

През 2015 година Гърция беше много близо до напускане на Еврозоната. Варуфакис беше готов с план как ще отпечата някакви „купони“, с които да замени еврото. На Германия й беше дошло до гуша от глупостите на Варуфакис и финансовият министър Шойбле беше казал на гърците ако искат да излизат от еврото, пък след години – ако изпълнят критериите – евентуално могат да влязат отново.

Може би това е едно от нещата, които отрезвиха гърците. Те смятаха, че едва ли не насила ги държат в еврото и имат силни козове да изнудват Еврозоната и да получават колкото пари поискат. Самият Варуфакис открито споделяше тази теза, че може да изнудва Еврозоната – той твърдеше, че Еврозоната я е страх от фалит на Гърция и затова Гърция е в силна позиция да изнудва Запада. Оказа се, че греши и заради тази грешка Гърция пострада много повече.

Та южната ни съседка е много интересен пример. Между другото, Гърция оборва пропагандата, разпространявана в България, че който влезе в еврозоната няма как да излезе. Всъщност Гърция показа, че който иска може да излезе и никой не го спира. Разбира се, самата Гърция разбра навреме, че излизане от еврото би било огромна грешка, която щеше да доведе до невъобразима криза и хиперинфлация. Това също е интересно, как в тежки моменти се подхожда стратегически, а не популистки.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.