Фирми от Тракия икономическа зона ще помогнат на четири училища в Пловдивска област да се превърнат в модерни професионални гимназии

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Фирми от Тракия икономическа зона ще помогнат на четири училища в Пловдивска област да се превърнат в модерни професионални гимназииФирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) ще подпомогнат четири училища в Пловдивска област, за да се превърнат в модерни професионални гимназии. Това стана ясно по време на форум „Бизнесът и професионалното образование – 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област“, който се проведе в TEZ Event Center на икономическата зона.

Четирите училища, включени в проекта, са професионалните гимназии по машиностроене – в Пловдив, по селско стопанство – в Куклен, по жп транспорт „Христо Смирненски“ – в Карлово и основното училище в с. Бенковски, което ще се превърне в средно училище със специалности за нуждите на бизнеса.

Не искаме да отричаме направеното дотук, а да подобрим това, което заедно правим, но с по-бързи темпове, посочи инж. Пламен Панчев, създател и директор на ТИЗ, в която си партнират над 200 фирми и работят повече от 35 хиляди души. Той посочи, че бизнесът е наясно какво му е необходимо като кадри и от години работи с професионалните училища в областта. Според него е важно да се покаже на българското общество, че индустрия в България има и младите хора имат бъдеще тук. Панчев благодари на БТА и БНР, които са партньори в начинанието.

От месец септември ще стартираме рубрика в БТА, част от рубриката „Образование“ на дирекция ЛИК, посветена на професионалното образование, където да бъдат публикувани информации от професионалните училища, съдържащи разкази за дейности, успехи на ученици през успешни реализации, партньорства с бизнес, съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. По думите му целта е да се възвърне идеята за престижност на това образование. Според него трябва да се търси не само регионалния, а ефект в национален план. Вълчев коментира, че агенцията успешно работи в партньорство с университети от цялата страна. За тях това се оказа особено полезно не само във вътрешен план, а тъй като превеждаме информациите за наши партньорски агенции в чужбина, това е възможност те да се популяризират, коментира генералният директор на БТА.

Много компании в момента предприемат различни действия в посока професионално образование и са включени в дуалното обучение. По време на форума представители на „Шнайдер Електрик“ (Schneider Electric), „Атаро клима“, „Пиерер & Макском Мобилити“, „Либхер-Хаусгерете Марица“, „Милара Интернешънъл“ и „БТЛ Индъстрийз“ споделиха съвместните си инициативи с професионалните гимназии в областта. През годините са създадени различни паралелки, въведени са допълнителни обучения, съобразени с нуждите на бизнеса в региона, оборудвани са кабинети, осигуряват се стажове и стипендии за висше образование, финансират се ремонтни дейности в училищата.

В инициативата за подпомагането на професионалното образование се включват и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и Холдинг „Български държавни железници“ (БДЖ). Те ще си партнират с професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен, която, по думите на кмета на общината Мария Белчева, е със затихващи функции. Целта е тя да бъде възстановена, да има паралелки, които да обучават децата в направлението железопътен транспорт и да се сформират стипендиантски програми, за да продължат обучението си.

Основното училище в село Бенковски, община „Марица“, ще се преобразува в средно училище с професионални паралелки за нуждите на бизнеса в икономическа зона „Марица“, където бе създадена ТИЗ, съобщи кметът на общината Димитър Иванов. По думите му нужните документални стъпки вече са направени. Училището ще обяви прием за учебната 2024/2025 година в две паралелки – едната в професионално направление „Електроника и електротехника“ и „Електроника и компютърни науки“, и втората „Машиностроене“, допълни директорът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Антоанета Пакова.
По Националния план за възстановяване и устойчивост започва изграждане на центрове за високи технологии във всяка област в страната. За целта са определени по една професионална гимназия, която ще се реновира изцяло с изграждане и на общежития, столова, работилници, лаборатории и в този процес ще участва и бизнесът, съобщи Камелия Шарабова, главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ към Министерство на образованието и науката (МОН). За област Пловдив е определена Професионална гимназия (ПГ) по електротехника и електроника. Шарабанова съобщи, че МОН, съвместно с бизнеса, работодателски организации, висши училища, доставчици на обучение на секторен принцип ще осъвремени изцяло списъка с професии за професионално образование.

На форума присъстваха началникът на отдел „Образование“ към Община Пловдив Донка Щилянова, заместник-директорът на ПГ по машиностроене в Пловдив Стефан Тарашанов, директорът на ПГ по селско стопанство в Куклен Тинка Чифчиева, директорът на ПГ по железопътен транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово Стефан Филчев, доц. д-р Таня Титова-Костуркова, декан на Технически факултет на Университет по хранителни технологии, Десислава Стоянова от БДЖ и Миленка Илкова от НКЖИ.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.