Визуализация на средното потребление на ресурси на един жител на САЩ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Визуализация на средното потребление на ресурси на един жител на САЩСтрахотна визуализация на средното потребление на ресурси на един жител на САЩ, което е нужно за поддържане на настоящия стандарт на живот – общо 17.7 тона на година!

Няколко интересни наблюдения:

1. Идеално равенство между масата на енергийните и материалните суровини! От пазарна гледна точка сравнението би било нещо като 10/1 в полза на енергийните – те са МНОГО по-скъпи.

2. Камък, чакъл и пясък са в гигантски количества, но пък много изобилни и евтини.

3. Металите изглеждат относително малко, но пък добивът им изисква преместването и преработката на хиляди пъти по-големи количества скални маси.

4. Уранът е в миниатюрни количества и въпреки това атомните централи дават около 20% от тока в САЩ. Представете си колко малко уран може да замести огромни количества въглища и газ в графиката!

5. Енергийният преход (в сегашната му форма = ВЕИ + батерии) също може да замести големи количества горива, но тогава металите от лявата страна на графиката ще избухнат.

Така или иначе, графиката ясно показва колко ГОЛЯМ е материалният (оттам и въглеродният) отпечатък на високия жизнен стандарт. Намаляването му е изключително трудно.

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.