Престъпно наивна е радостта, че сме започнали да вкарваме електроенергия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевПрестъпно наивна е радостта, че сме започнали да вкарваме електроенергия, защото била по-евтина, вместо да изнасяме. И това било готино, и трябвало да се готвим за това.

Да, през деня соларите в целия регион генерират евтина енергия, но имайте пред вид, че сега консумацията е изключително ниска – пада до 2500 МВт товар, и в рамките на деня системните разходи си остават относително фиксирани.

Сега ТЕЦовете не действат, но фиксираните им разходи си вървят, независимо дали работят или не, защото трябва когато ВЕИ паднат, те да могат да бъдат бързо стартирани. Мощности за съхранение на електроенергия нямаме в предишните обеми, главно поради срива на ПАВЕЦ. Тоест балансирането не става от съхранение, а от поддържане на мощности в готовност.

Това не могат да разберат новите пророци на енергивендето, ако щеше и три пъти повече солари да направите, да усвоите тези 350 милиона за разходи по увеличаване на капацитета на мрежите, пак ще ви трябва балансираща енергия. И нейната цена пак ще бъде платена от потребителите. Колкото и да се палите, няма да стане с батерии, защото е скъпо. Водородът е в прощъпулна фаза.

Обърнете внимание на идващия влак.

Не случайно АЕЦ Козлодуй започна да предлага фючърси, и все по-голяма част от произведената енергия ще продава за третия, четвъртия квартал на 23 и следващата година -. тоест не само на текущия пазар /който е плитък/, но най-вече с относително по-дългосрочни договори, с по-голяма отстъпка от унгарската реперна за региона борса – отстъпката е около 8 %, защото няма сигурност на вътрешното потребление. Продава на 64 евро/МВтч – 127 лева за МВтч. А сега вижте колко е средната цена у нас. Уж супер евтините солари влизат, пък регулатора вдига цените на електроенергията – просто е системните разходи – по цялата верига на стойността – растат. Ние нямаме отрицателни цени на енергията, но и да имаме,ь пак средните цени за месеца ще останат високи заради фиксираните разходи.

Най-евтината енергия у нас, претеглена през цената до потребител, тази на АЕЦ, а вероятно в региона, няма да балансира ценово вътрешния пазар. Защото гледат няколко часа през деня и надуват фанфарите на фалшивата радост.

Така че по-кротко с ентусиазма, че вече не изнасяме електроенергия, а внасяме защото била по-евтина, щом ядрената ни енергетика продава навън.

Сметнете днес товарът е паднал към обяд до 2600 МВт, само двата блока на АЕЦ генерират 2200 МВт, което означава че при 1600 МВт солари и още Вятърни – наблюдаваме взаимно изтласкване от пазара, включително на АЕЦ. Тясно е, няма честна конкуренция, соларите печелят винаги. Ето в момента към 22 часа, ТЕЦовете отново работят и подават близо 20 процента, и като дойдат жегите и климатиците заработят на макс, по същото време пак ще трябва да се включват.

За това говоря за плавен, разумен и осмислен преход. Но съм скептик – в енергетиката надделява интереса не на системните играчи, на професионалистите, които знаят как да поддържат системата в баланс, и да я развиват без да я разрушават, а политически модернисти, които заради едните идеи и бързите печалби ще прегазят всекиго.

Но всичко започва от липсата на политици с топки, на системно мислене и на базисен морал.

Този енергиен преход ще се получи само в страни, които не позволяват на месиите да надделеят – като САЩ, Китай.

В Европа изглеждаме обречени.

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.